Yazar 15:51 Yöresel Lezzetler

Kayseri’de Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Kayseri Yemekleri Listeledik

kayseri-mantisi

Kayseri Yemekleri >> Kayseri’de Ne Yenir? Kayseri’nin Neyi Meşhur?

Kayseri’ye seyahat planınız mı var? Peki Kayseri’ye gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Kayseri yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Kayseri her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Kasyeri’de Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Kayseri Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !


kayseri-mantisi

1- Kayseri Mantısı

Kayseri Mantısı, Kayseri denilince aklımıza ilk gelen lezzettir. Çünkü artık Kayseri ile özdeşleşmiştir. Kayseri mantısı o kadar ünlenmiştir ki Kayseri’den tüm ülkemize yayılmıştır. Ancak Kayseri’de mantı bildiğimizden biraz daha farklı yapılıyor.

Hem doyurucu hem de lezzetine doyum olmayan mantını özelliği Kayseri’de daha sulu yapılıyor olması. Su, salça ve yağ ile hazırlanan özel suda pişen mantının üzerine sarımsaklı yoğurt ekledikten sonra tadına doyum olmuyor. İsteğe göre üzerine sumakta ekleyebiliyorsunuz. Kayseri’de kesinlikle denenmesi gereken bu lezzetin dikkat edilmesi gereken bir noktası var. Biz saydık ama 40 etmedi bir de siz sayın bakalım bir kaşığa 40 tane sığıyor mu?


kayseri-tiridi

2- Kayseri Tiridi

Anadolu’nun bir çok yerinde karşımıza çıkan tirit lezzeti Kayseri mutfağında da bizi karşılıyor. Farklı yörelerde silor, siron veya sorina pel diye anılan diğer lezzetlere oldukça benzer. Ancak Kayseri’de yapılan tirit tavuk etiyle yapılıyor.

El açması yukfaların dilimler halinde kesilmesi ile yemeğin serüveni başlıyor. Üzerine eklenen tavuk göğsü ve özel salçalı sosuyla servise hazır. Son dokunuş tabi ki tereyağında. Eritilmiş tereyağı üzerine gezdirildikten sonra tadı damağınızda kalacak bir lezzet ortaya çıkmış oluyor.


kayseri-orgulu-pilav

3- Örgülü Pilav

Kayseri meşhur yemeklerinden biri olan Örgülü Pilav hem doyurucu hem de nefis bir lezzete sahip yöresel lezzet. Tadına bakmadan önce görüntüsü ile aklınızı çelecek bir yemek.

Önce iç pilav hazırlanıyor. İç pilavın içinde neler yok ki. Tavuk eti, ciğer, Antep fıstığı, soğan, badem ve kuş üzümü ile hazırlanan pilavı ince ince kesilmiş ve tepsinin tabanına kafes şeklinde dizilmiş hamurların üzerine döküyoruz ve fırına pişmeye gönderiyorlar. Lezzeti içinde hapsolmuş bu yemeği kesinlikle denemelisiniz.


kayseri-pastirma

4- Pastırma

Pastırma paçanga böreğini paçanga böreği yapan, bir çok yemeği lezzetlendiren bir Kayseri Klasiği. Ancak bu lezzet oldukça zahmetli aşamalardan sonra elde ediliyor. İşte Kayseri Belediyesi bu süreci şöyle açıklamış: “Et, pastırma oluncaya kadar yaklaşık bir ay boyunca çeşitli işlemlerden geçiriliyor. Çemen pastırmaya esas lezzetini veren bir katkı malzemesidir. Lezzet vermenin dışında , eti dış etkenlere karşı korumak, mikroplanmasını önlemek, içindeki enzimler ve organik asitler sayesinde pastırmada bulunan mikropları öldürerek etin gereğinden fazla kurumasını önlemek, havayla temasını keserek kokmasını ve bozulmasını engellemek, etin içindeki yağların oksitlenerek pastırmayı acılaştırmasını önlemek gibi çok önemli işlevleri de vardır.”


kayseri-civikli

5- Cıvıklı

Kayseri’nin Dereli ilçesinden ünlenmiş Cıvıklı, Dereli Cıvıklısı olarakta biliniyor. Bir çeşit pide olan Cıvıklı Kayseri’nin oldukça sevilen bir lezzetidir. Konya‘nın etli ekmeğine de oldukça benzemektedir. Ama genel hatlarıyla kuşbaşılı pide diyerek size anlatabiliriz.

İncecik açılan mayalı hamurun üzerine kuşbaşı et, domates, biber ve salçadan hazırlanan harç eklenerek taş fırında pişiriliyor. Düğün, bayram ve misafirlere özel olarak yaptırılan Cıvıklıyı Kayseri’de kesinlikle denemelisiniz.


kayseri-otobus-bileti

kayseri-poc-kebabi

6- Pöç Kebabı

Adını yalızca Kayseri’de duyabileceğiniz, Kayserinin yöresel yemeklerinden birisi de Pöç kebabıdır. Pöç, dananın kuyruk sokumu kemiği anlamına gelir. Yörede şifa kaynağı olarak bilinen bu etin özel kısmı Kayseri’de de sofralarda yerini en lezzetli şekilde bulmuştur.

Pöç önce tuz ve karabiberle lezzetlendirilir. Una batırılıp kızgın tavada biraz mühürlendikten sonra güvece konulup 2 saat kadar pişirilir. Pişen etin suyuyla da yanına pilav yapılır. Hem doyurucu hem de lezzetli Pöç Kebabını yemeden Kayseri’den ayrılmayın.


kayseri-yaglama


7- Yağlama

Kayseri mutfağından mantı ve pastırmadan sonra oldukça ünlenen bir diğer yöresel lezzet ise Yağlama. Özellikle şehre gelen misafirlere sıklıkla ikram edilen bu lezzeti yemeden şehirden ayrılırsanız üzülürsünüz.

Salçalı, kıymalı ve soğanlı bir harç hazırlanıyor. İncecik açılan hamurların üzerine önce sos sonra hamur şeklinde kat kat diziliyor. Üzerine yoğurt dökülerek servis edilen Yağlamayı yemeye doyamayacaksınız.


kayseri-kursun-asi

8- Kurşun Aşı

Kayseri mutfağının en sevilen lezzetlerinden olan olan Kurşun Aşı Kayseri’nin bazı yörelerinde Lülük Aşı olarakta bilinir. Hem doyurucu hem de besleyici olan Kurşun Aşı Kayseri’de sofralardan eksik olmaz. Oldukça zahmetli bir yemek ancak zahmetine değer efsane bir lezzete sahip.

Dana etinden yapılan köfteler önce pişiriliyor. Domates ve biber salçası ile hazırlanan suyun içerisinde tekrar kaynamaya bırakılan yemeğin içerisine haşlanmış nohut ve mercimek ekleniyor. Tek başın ana yemek statüsünde olan bu lezzet tam bir protein deposu.


kayseri-sucuklu-kofte


9- Sucuklu Köfte

Kendisi ne sucuk ne de köfte. Kayseri’nin yöresel lezzeti hem sucuğun hem de köftenin birleşimi Sucuklu Köfte !

Yapım aşamasında aslında bildiğimiz köfteden pek bir farkı yok. Ancak bu lezzeti bu kadar meşhur yapan şey köfte harcının içerisine Çemen konulması. Çemen sayesinde köfte mi yoksa sucuk mu yediğiniz pek anlayamıyorsunuz. Ama lezzetine fena tutulabilirsiniz.


kayseri-nevzine

10- Nevzine

Kayseri’de Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra kapanışta sizi Nevzine Tatlısı ile uğurlamak istiyoruz.

Nevize tatlısı Kayseri‘de oldukça meşhur. Yoğurt, tahin, ceviz, un ve yağ ile hazırlanan hamuru fırında pişirildikten sonra üzerine su ve pekmez ile hazırlanan soğuk şerbet dökülüp servis ediliyor. Pastanelerde veya kafelerde bu eşsiz lezzete ulaşabilirsiniz.


Türkiye’nin Her Yerinden Kayseri Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Visited 11 times, 1 visit(s) today

Last modified: 21 Haziran 2021

Close