Yazar 14:51 Yöresel Lezzetler

Niğde’de Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Niğde Yemekleri Listeledik

Nevşehir

Niğde Yemekleri >> Niğde’de Ne Yenir? Niğde’nin Neyi Meşhur?

Niğde’ye seyahat planınız mı var? Peki Niğde’ye gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Niğde yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Niğde her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Niğde’de Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Niğde Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !


Sizin İçin 10 Lezzetli Niğde Yemeklerini Listeledik.

Mazaklı Köfte

Mazaklı Köftesi, Niğde ‘in yöresel yemeklerinden en lezzetlilerinden bir tanesi. Oldukça basit ama damak şenlendiren bir lezzete sahip. Her evde kolaylıkla yapılabilen Mazaklı Köftesini kesinlikle denemelisiniz. Bu lezzeti esnaf lokantalarında kolaylıkla bulabilirsiniz.

Hem besleyici hem de lezzetli olan Niğde’nin meşhur yemeği bulgur ve kıyma ile hazırlanıyor. Son olarak salçalı ve soğanlı sosta kaynatılın son lezzetini alıyor.

Ayva Boranası

Ayva Osmanlı mutfağında sıklıkla kullanılan bir meyve. Özellikle İç Anadolu bölgelerinde de yemeklerde yerini alıyor. Ancak ayva tek başına değil genellikle kırmızı et ile ervis ediliyor. Niğde’nin meşhur yemeği Ayva Boranası‘ da bu yemeklerden bir tanesi

Ayva, kuzu eti, pekmez ve soğan gibi lezzetler ile hazırlanan bu yemek genellikle evde yapılan yemekler arasındadır. Ancak şehrin merkezinde bulunan esnaf lokantalarında da bu lezzeti tatma fırsatınız olabilir.

Niğde Tava

Bir yemeğin saç tava üzerinde yapılıp lezzetli olmama ihtimali yok denecek kadar az. Niğde Tava yemeği de sac tava üzerinde yapılan damak şenlendiren bir lezzet.

Hem doyurucu hem de lezzetli olan Niğde Tava koyun kaburgasından elde edilen kuşbaşı etle ile yapılıyor. Biber, soğan sarımsak ve çeşitli baharatlarda yemeğin içerisine ekleniyor. Bu yemeği restoran ve lokantalarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Niğde mutfağının geleneksel yemeği olan Niğde Tava, sizin için güzel bir öğlen yemeği veya akşam yemeği olabilir.

Niğde Meşhur Yoğurtlu Tarhanası

Hemen hemen her yörenin kendine ait bir tarhanası mevcuttur. Ancak bilinen Niğde’nin en meşhur lezzetlerinden bir tanesi Yoğurtlu Tarhanası.

Torba yoğurdu ve yarma ile yapılan bu lezzet güneşte kurutularak yıl boyu saklanması sağlanıyor. Tüm yıl boyunca tüketilen bu lezzet hafif tadı ile damak şenlendiriyor.

Pirinçli Elma Dolması

Pirinçli Elma Dolması, Niğde’nin nişane yemeklerinden. Daha öncede bahsettiğimz gibi Osmanlı mutfağında da bir çok meyve sofralarda ana yemek olarak yerini almıştır. Elma Dolması da işte böyle bir yemek. Hem besleyici hem de doyurucu olan bu yemeği kesinlikle yerinde denemelisiniz.

Elmanın içerisi oyulduktan sonra elmanın oyulan kısmı ile hazırlana pirinçli ve kıymalı harç elmanın içerisine konularak pişirilip servis ediliyor.

Paluze

Osmanlı mutfağından miras Paluze tatlısı. Çok kolay ve basit bir tatlı. Su, şeker, mısır nişastası ve isteğe göre gül suyu kullanılarak yapılıyor. Üzerine ceviz koyarak servis ediliyor. Ancak bu tatlıyı tadabilmeniz için Niğde de bir eve misafir olmanız gerekiyor veya evinizde kolaylıkla bulabileceğiniz malzemeler ile bu tatlıyı deneyimleyebilirsiniz.

Söğürme

Hem muhteşem bir lezzete sahip hem de bir o kadar az malzeme ile yapılır Söğürme. Yemeği yapabilmek için ihtiyacınız olan malzemeler kuzu eti, yeşil biber ve arpacık soğan. Bu kadar basit bir yemek gibi görünebilir. Ancak bu yemeğin tadına bakabilmeniz için biraz beklemeniz gerekecek çünkü kendisi odun ateşinde ağır ağır pişiyor. Lezzeti de buradan geliyor.

Sarım Burma

Sarım Burma Böreği veya Sarım Burma Tatlısı olarak biliniyor. Baklava hamuru gibi açılan hamurun içerisine ceviz konularak rulo halinde sarılıyor ve büzülerek tepsiye konuluyor. Pişirildikten sonra üzerine şerbeti dökülüp servis ediliyor. Sarım Burma’yı tatlıcılarda yada börekçilerde bulabilirsiniz.

Beyaz Kiraz Reçeli

Beyaz Kiraz Reçeli, yörede yetişen beyaz kirazlar ile yapılıyor. Tabi ki kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi. Kentte kahvaltı etme imkanı bulursanız kesinlikle softanızda beyaz kiraz reçelini görebilirsiniz. Ayrıca bu muhteşem lezzeti kavanozlu hali ile bir çok dükkan ve yerel esnafta satıyor. şehirden ayrılırken eşe dosta hediye götürmek için en lezzetli yol bizce.

Kaymak Tatlısı

Niğde’de Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Kaymak Tatlısı ile yapmak istiyoruz. Kendisi Niğde en meşhur tatlısı. Ziyaretinizde bu damak şenlendiren tatlıyı denemeden şehirden ayrılmayın.


Türkiye’nin Her Yerinden Niğde Otobüs Bileti İçin

biletara.com

Last modified: 15 Ağustos 2022

Close