Yazar 14:30 Yöresel Lezzetler

Muş’ta Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Muş Yemekleri Listeledik

mus-boregi

Muş Yemekleri >> Muş’ta Ne Yenir? Muş’un Neyi Meşhur?

Muş’a seyahat planınız mı var? Peki Muş’ a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Muş yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Muş her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

mus

Muş’ta Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Mersin Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !


Sizin İçin 10 Lezzetli Muş Yemeklerini Listeledik.

Hez Dolması

Hez Dolması, Muş’un yöresel yemeklerinden en lezzetlilerinden bir tanesi. Hem sebze hem de etin bir araya geldiği bu yemek farklı yörelerde de yapılıyor. Ancak bu lezzet bu yörede kıymanın aksine kuşbaşı ile yapılıyor. Kuşbaşı et, pirinç, bol baharat ile yapılan iç harc lahana yapraklarına sarılıyor ve tencerede ağır ağır pişiriliyor. Damakta eşsiz tat bırakan bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

Helimaşı Çorbası

Helimaşı Çorbası, soğuk kış günlerinde içimizi ısıtan damak çatlatan bir lezzet. Hem lezzeti hem de besleyiciliği sayesinde yörede severek tüketiliyor. Biz size çorba diye bahsediyoruz ancak kendisi bir ana yemek kadar doyurucu. Çünkü nohut, mercimek, soğan ve haşlanan et ile yapılıyor.

Muş Böreği

mus-boregi

Muş’un mutfağında yöresel lezzetlerin içinde et yemekleri sıklıkla yerini almış. Ancak et yemeklerinin haricinde hamur işi lezzetleri de oldukça meşhurdur. Bunların en güzel ve en lezzetli örneklerinden bir tanesi Muş Böreği. İncecik açılan hamurun arasına kıyma ve soğan ile hazırlanıyor.

Muş Köftesi

Hemen hemen her ilimizin ya ilinin yada belirli bir ilçesinin adıyla meşhur bir köftesi vardır. (bknz: İnegöl Köfte) Muş’un da tabi ki kendine has bir köftesi var, Muş Köftesi ! Uzun ve zahmetli bir yapımı olan ama bu uğraşa değer bir lezzete sahip olan Muş Köftesi’ ni yerinde kesinlikle denemelisiniz.

Muş Usulü Kenger

mus-kenger

Muş’ta ilkbaharın habercisi olarak görülüyor Kenger. Yörede yüksek kesimlerde ilkbaharda yetişmeye başlayan Kenger oldukça sevilen ve sıklıkla tüketilen bir ot türü. Hem yemeği hem de salata ve bir çok farklı türü olan bu lezzeti şehirde esnaf lokantalarında bulabilrisiniz.

Uçkun

Az önce de bahsettiğimiz gibi Muş yöresinde et yemekleri oldukça meşhurdur. Ancak bunun yanında sebze veya yörede yetişen bitki kültürü de oldukça yaygındır. Bunlardan en lezzetlisi de uçkundur. Uçkun, kiviye benzeyen tadıyla aslında bir meyve olarak tüketilir. Kahverengi ve kırmızı çiçekler açan çok hoş bir görüntüye sahiptir. Hem lezzetli hem de oldukça sağlıklıdır. Çünkü kanser hücreleri ile savaşan bir yapısı vardır.  C, A, B1, B2, E ve K vitaminlerini içeren bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

Mırtoğe

mus-murtoge

Mırtoğe, hem basit hem de çıtır farklı bir lezzet. Un ve yağı kızartıp pişirdikten sonra sonra üzerine yumurta kırılarak hazır hale gelen yöresel bir tat. Özellikle kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan Mırtoğe’nin tadına bir Muş kahvaltısında

mus-otobüs-bileti

Kırçik

Muş sofralarının vazgeçilmez ve severek tüketilen mezesi Kırçik oldukça hafif bir meze. Yaz aylarında salatalık kabukları kurutuluyor. Kurumuş bu salatalık kabuklarını yağda kavurduktan sonra soğan ve biberle birleşen bu lezzet son aşamada hem sarımsaklı yoğurt hem de kızdırılmış tereyağı ile servise hazır hale geliyor.

Cağ Salamurası

Cağ yörede yetişen özel bitkilerden biri. Yöre halkı yaz aylarında bu bitkiyi toplayarak kışın tüketmek için salamura olarak hazır hale getirirler. Kışın bu lezzet önce una bulanır sonra tavada kızartılır veya isteğe göre üzerine yumurta kırılarak servis ediliyor. Hem lezzetli hem de şifalı bu lezzet kahvaltıda, ara öğün veya akşam yemeği olarak tüketiliyor.

Teter Helvası

mus-teter-helvası

Muş’ ta Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Teter Helvası ile yapmak istiyoruz. Kendisi Muş en meşhur tatlısı. Ekmek, pekmez ve tereyağı ile yapılan bu lezzet oldukça pratik. Üzerine kaymak ve ceviz veya fındık ile buluşunca efsane bir lezzet çıkıyor ortaya.


Türkiye’nin Her Yerinden Muş Otobüs Bileti İçin

biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close