Yazar 13:47 Yöresel Lezzetler

Ardahan Yemekleri >> Ardahan’da Ne Yenir? Ardahan’nın Neyi Meşhur?

Ardahan’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Ardahan Yemekleri Listeledik

Ardahan‘a seyahat planınız mı var? Peki Ardahan’a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Ardahan yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Ardahan her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

ardahan koftesi

Ardahan’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Ardahan Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Ardahan Otobüs Bileti İçin Tıklayın


ardahan koftesi

1. Ardahan Köftesi

Hemen hemen her ilimizin ya ilinin yada belirli bir ilçesinin adıyla meşhur bir köftesi vardır. (bknz:İnegöl Köfte) Ardahan’ında tabiki kendine has bir köftesi var.

Ancak Adıyaman köftesi şekil ve yapılış itibari ile biraz farklılık gösteriyor. Hazırlanan köfte harcı közlenmiş ve kabuğu soyulmuş patlıcanın etrafına sarılarak yapılıyor. Size enteresan ve lezzetli bir deneyim yaşatacak bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.


ardahan kelecos

2-Kelecoş

Elazığ, Van ve Iğdır yörelerinde de karşılaştığımız bu yemek, keledoş veya keleçaşı olarak karşımıza çıkıyor. Ancak Ardahan bölgesinde bilinen ismi ile Kelecoş, Ardahan mutfağında yöresel bir lezzet.

Elde açılan yufkaların ve pişirilen yufkalar parçalanarak servis tabağına yerleştiriliyor. Üzerine kavrulmuş et ekleniyor. Son olarak eritilmiş tereyağı gezdirilerek servis edilen yemeğin lezzeti sizi çok mutlu edecek. Kelecoş’u denemeden Ardahan’dan ayrılmayın.


ardahan helle corbasi

3Helle Çorbası

Helle Çorbası yada Helle Aşı Ardahan yemekleri başında geliyor. Soğuk kış günlerinde sofraların vazgeçilmesi olan bu çorba oldukça sağlıklı ve besleyici.

Helle Çorbası, yeşil mercimek, un ve kıymanın kavrulması ile yapılıyor. Esnaf lokantalarında kolaylıkla bulabileceğiniz çorbayı kesinlikle denemelisiniz.


ardahan ısırgan corbasi

4- Isırgan Çorbası

Yine Ardahan’a özgü bir çorbadan bahsedeceğiz size. Isırgan Çorbası. Ordu, Kars gibi farklı yörelerde de bilinen yapılan bir çorbadır.

Ardahan bölgesinde de yetişen ısırgan otları ile şifa deposu ve diyet listelerinin vazgeçilmez ürünü olan Isırgan Çorbasını Ardahan’a gittiğinizde kesinlikle denemenizi öneririz.


ardahan hingel

5-Hingel

Ardahan mutfağında önemli bir yeri olan Hingeli anlatacağız size. Klasik mantıdan boyut olarak büyük olan Hingel lezzet olarakta size güzel bir tat vadediyor.

Klasik mantı hamuruna sahip olan hingel, içerisine patates yada kıyma harcı konularak kapatılıyor. Hingel şekil itibari ile çok hoş bir görüntüye sahip. Ardahan‘daysanız kesinlikle yemeniz gereken bir lezzet.


ardahan otobus bileti

ardahan ayranasi

6-Ayranaşı

Her yörenin bir ayran aşı var. Ancak ayranaşlarının birbirinden farklı olması ve yöresel lezzet olmasının sebepleri var. Sıcak veya soğuk servis edilmesi veya yörende yetişen baharatların içerisine dahil edilip farklılaşması gibi.

Ardahan’a özgü ayran aşı soğuk servis ediliyor.  Nohut, buğday ve dereotu ile yapılan yemek sıcak günlerin en serinletici yemeği. Ardahan’ı gezip dolaşıp yorulduysanız yorgunluğunuza en iyi gelecek şeylerden biri kesinlikle Ayran Aşı.


ardahan bisi


7-Bişi

Pek çok yörede pişi olarak bildiğimiz hamur işi Ardahan’da karşımızı bişi adı ile çıkıyor. Yağda kızartılan hamur sıcacık servis ediliyor.

Genellikle kahvaltılarda reçel veya peynirle tüketiliyor. Ardahan’da bir khavaltı mekanında sofranıza muhakkak sıcacık bişiler gelecektir. Söylememize gerek yok ancak denemeden Ardahan’dan ayrılmayın.


ardahan kete

8- Feselli

Ardahan yöresel lezzetlerinden, hamur işi lezzeti Feselliden bahsedeceğiz size.

Ülkemizin hemen hemen her yöresinde karşılaşabileceğimiz keteyi hepimiz biliyoruz. Ama Ardahan’da kete karşımıza feselli olarak çıkıyor. Elde açma hamur ile yapılan bu lezzet isteğe göre içerisine tahin eklenerekte tatlı bir tarife dönüşebiliyor .


ardahan gole kasari

9- Göle Kaşarı

Ardahan Göle ilçesinde üretimi yapılan Göle Kaşarı ülke iç pazarında önemli bir yere sahip.

Ardahan’ın 16 büyük mandırasında üretilen peynir lezzetini Ardahan Göle’de gübre ve zirai ilaç kullanılmayan alanlarda otlayan ineklerin organik sütlerine borçlu.


ardahan mafis

10- Mafiş Tatlısı

Ardahan’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten sonra sıra geldi tatlımıza. Mafiş Tatlısı, Ardahan mutfağına ait bir lezzet.

Ardahan‘ın en sade ve lezzetli tatlılarından biri olan Mafiş Tatlısı, fiyonk şekli ile herkesin gönlünü fethetmiştir. El ile açılan hamura, fiyonk şekli verilip kızartılan hamur şerbete batırılır. Demli bir çayın yanında efsane lezzet Mafiş Tatlısını deneyebilirsiniz.


Türkiye’nin Her Yerinden Ardahan Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close