Yazar 14:02 Yöresel Lezzetler

Amasya’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Amasya Yemekleri Listeledik

Amasya Yemekleri >> Amasya’da Ne Yenir? Amasya’nın Neyi Meşhur?

Amasya‘ya seyahat planınız mı var? Peki Amasya‘ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Amasya yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Amasya her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

amasya coregi

Amasya’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Amasya Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Amasya Otobüs Bileti İçin Tıklayın


amasya coregi

1. Amasya Çöreği

Amasya yöresel yemekleri listemizi ismini şehirden alan Amasya Çöreği ile başlatıyoruz. Amasya’da haşhaş sevildiği için oldukça yaygın kullanıyor. Şehrin adını alan Amasya Çöreği de haşhaşlı ve cevizli bir çörek.

Amasyalıların oldukça sevdiği ve sabahları akşam çaylarında yada misafir ağırlarken sofralarından eksik etmedikleri bir lezzet. Haşhaş ve cevizin buluşması ve yumuşacık bir hamura sahip olan Amasya Çöreğinin lezzetine doyamayacaksınız.


amasya ayva gallesi

2-Ayva Gallesi

Yemeğin ismini duyunca bu yemeği Amaya yöreseine özel bir yemek zannedebilirsiniz. Ancak Ayva Gallesi tuzlu bir yemek. Ayva, nohut ve koyun eti ana malzemeleri olan yemek Amasya yöresel lezzetlerinin içerisinde yerini alıyor.

Bazı yörelerde kuru kayısı ve kuru erik meyvelerinin de dahil olduğu bu yemek farklı bir lezzet sunuyor. Osmanlı mutfaklarında sıklıkla kullanılan meyve ve etin birleşimi ile pişirilen yemekler her damak tadına uymasa da Amasya seyahatinizde muhakkak denemeniz gereken yöresel bir lezzet.


amasya bakla dolmasi

3Bakla Dolması

Tokat ve Amasya şehirlerinde yöresel lezzetler içerisinde yer alan Bakla Dolmasını Amasya seyahatinizde muhakkak denemelisiniz.

Salamura edilmiş asma yaprakları, bakla ile yapılmış iç harç ile buluşunda eşsiz bir lezzet oluşuyor. Ancak lezzetin bununla sınırlı olduğunu sanmayın. Dolmayı pişirirken tencerenin dibine yerleştirilen kaburgaların lezzeti Bakla Dolmasıyla buluşunca değmeyin keyfimize!


amasya catal corba

4- Çatal Çorba

Amasya yöresel lezzetlerinden biriside Çatal Çorba. Özellikle doyuruculuğu ile dikkat çeken çorba Amasyalıların severek tükettiği bir lezzet. Bizden söylemesi eğer başlangıcı Çatal Çorba ile yapıyorsanız ana yemeği hafif tutmanızı öneririz.

Yeşil mercimek, yarma ve kıymanın buluşması ile yapılan çorba Amasya seyahatinizde muhakkak denemelisiniz. Ancak şunu da eklemek isteriz, Çatal Çorba etli yada etsiz yapılabiliyor. Tercihinize göre istediğiniz şekilde bu eşsiz lezzetin tadına bakabilirsiniz.


amasya gobek dolmasi

5- Göbek Dolması

Anadolu yörelerinde sıklıkla karşılaştığımız yemeklerden biridir. Ancak Amasya yöresinde isim farklılaşması ile Göbek Dolması ismini almıştır. Çoğu bölgede kaburga dolması olarakta bilinir.

Göbek Dolması düğün, bayram ve özel gün yemeklerinde sıklıkla yapılır. Kaburgaların içerisine pirinç, dolmalık fıstık, kuş üzümü, tuz ve baharatların karışı ile hazırlanan iç pilav eklenir. Ağzı kapalı olacak şekilde dikilen dolma önce suda haşlanıp sonrasında fırında nar gibi kızartılır.


amasya otobus bileti

amasya yakasal boregi

6- Yakasal Böreği

Amasya yöresel yemekler listemizde bulunan bir diğer meşhur lezzet, Amasya’ya özgü Yakasal Böreği.

Amasya’da hızlı ve kolayca hazırlanan oldukça sık tüketilen bir lezzet. Tavada veya tepside hazırlanan börek un, su, yumurta ve tuz gibi basit malzemelerden kolayca hazırlanabiliyor. Her öğün tüketilen bu lezzeti denemelisiniz.


amasya helle corbasi


7-Helle Çorbası

Un Çorbası, her yörede karşılaşabileceğimiz ülkemize mal olmuş lezzetlerden biri. Ancak Amasya yöresel lezzetlerinde bildiğimiz un çorbası farklılaşarak önümüze Helle Çorbası olarak geliyor.

Standart un çorbalarından farklı olarak Helle Çorbası içerisinde pirinç barındırıyor. Has köy tereyağı ile yapılırsa damağınızda bıraktığı lezzete bayılacaksınız. Kişinin isteğine göre etli yada etsiz olarak servis edilebiliyor.


amasya patlıcan cullama

8- Patlıcan Çullama

Patlıcan Çullama patlıcan, maydanoz, domates, biber gibi malzemelerin bir araya gelmesi ile oluşan mükemmel bir lezzet. Anadolu’nun farklı yerlerinde farklı isimlerle bu yemekle karşılaşabiliyoruz. Ancak bu lezzetin Amasya’da karşılığı Patlıcan Çullama!

İçerisindeki malzemelerin ateşte közlenerek hazırlandığı ve birbirlerine karıştırılarak salata/meze olarak tüketildiği hali, lezzetin halini Amasya’da mutlaka denemelisiniz.


amasya sakala carpan

9- Sakala Çarpan

Çatal Çorbanın kardeşi diyebileceğimiz bir lezzet Sakala Çarpan Çorbası. Ya da yemeği mi demeliydik bilemedik. Çatal Çorba kadar doyurucu olan bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

Yağda soğan kavrulur. Un katılarak karıştırılır. Nane, tuz ve pul biber konulur. Su ilave edilip kaynamaya bırakılır. Kaynayan suya önceden pişmiş mercimek ile erişteler ilave edilir. Sıcak servis yapılır.


amasya hasuda

10- Hasuda

Amasya’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten sonra sıra geldi tatlımıza. Hasuda, Amasya mutfağına ait bir lezzet.

Az ve basit malzemeli nefis lezzet. Nişasta, toz şeker, tereyağı ve su hazırlanan muhallebi ceviz içi ile buluşunca hafif bir lezzet oluşturuyor.

Yörede pekmez eklenerek farklı bir lezzet olarakta tüketilen Hasuda, soğuk günlerde sıcacık demlenmiş bir çay ile içinizi ısıtmaya aday.


Türkiye’nin Her Yerinden Amasya Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close