Yazar 16:20 Yöresel Lezzetler

Aksaray’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Aksaray Yemekleri Listeledik

Aksaray

Aksaray Yemekleri >> Aksaray’da Ne Yenir? Aksaray’ın Neyi Meşhur?

Aksaray‘a seyahat planınız mı var? Peki Aksaray‘a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Aksaray yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Aksaray her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Aksaray’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Aksaray Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Aksaray Otobüs Bileti İçin Tıklayın


1. Aksaray Tava

Aksaray Tava, adından da anlaşılacağı gibi Aksaray mutfağının eşsiz bir yemeğidir. Şehrin en sevilen et yemeklerinden biri olan Aksaray tava, et tutkunlarının gözdesi olacak kadarda lezzetli bir yemek.

Çünkü geniş toprak güveçlerde pişirilen Aksaray tavayı asıl lezzetli kılan içerisine eklenen kuyruk yağı. Domates, biber ve sarımsakla lezzetine lezzet katan Aksaray tavanın tadına kesinlikle bakmalısınız.


2-Bamya Çorbası

Her yörenin kendine özgü çorbası vardır. Aksaray’ın da meşhur çorbalarından biri Bamya Çorbası ! Bazılarınızın burun kıvırdığını duyar gibiyim. Ancak bamya çorbası içerisine eklenen malzemelerle bu algınızı değiştirebilir. Çünkü neredeyse bir ana yemek gibi kendisi.

Bamya çorbası içerisine eklenen kuzu eti, domates, soğan gibi farklı malzemelerle lezzetine lezzet katılıyor. Limon sıkılarak servis edilen çorba, damaklarda eşsiz bir lezzet bırakıyor. Denemede karar vermeyin diyoruz, Aksaray’a yolunuz düştüğünde bamya çorbasının tadına bakmadan dönmeyin diye de ekliyoruz.


3Sıkma

Ülkemizin hemen hemen her ilinde karşılaşacağımız sıkma, Aksaray’da sıklıkla sofralarda yer aldığı için Aksaray’ın meşhur yemekleri arasında yerini almış. Günün her öğününde tüketilen sıkma, yöre halkının hayvanlarından elde ettiği sütlerden yapılınca da lezzetine doyum olmuyor.

Sıkma, yufkadan biraz büyükçe açılır. Sacda pişirilir. Ve son olarak içine tereyağı, taze çökelek veya peynir konularak dürüm haline getirilerek tüketilir.


4- Kokina Çorbası

Aksaray’ın meşhur çorbalarından birini anlatacağız size. Ancak bu çorba diğer çorbalara göre biraz farklı. Fakat kabul edelim bamya çorbası da farklıydı. Kokina çorbasının içerisinde, yine Aksaray’da vazgeçilmez ürün olan et var. Ama asıl çorbaya tadını veren malzeme lahana turşusu.

Denediğiniz hiç bir çorbaya benzemeyen Kokina Çorbasını kesinlikle denemelisiniz. Kokina Çorbasının tadı sizi şaşırtacak.


5- Dolaz

Görüntüsü itibari ile hepimizin tanıdığı un helvasına benzer Dolaz. Ama helvadan farklı olarak Aksaray’da şekersiz olarak yapılır.

Rengi değişinceye kadar un ve tuz kavrulduktan sonra üzerine süt eklenir. Ama asıl olmazsa olmazı üzerine erimiş tereyağı gezdirilir. İşte size Dolaz tarifi.

Eğer dolazı tatlı olarak tüketmek isterseniz servis yaparken üzerine bal veya pekmez dökerek tüketebilirsiniz.



6- Soğanlama

Aksaray’da hemen hemen her evde sürekli yapılan soğanlama Aksaray’ın çok meşhur yemeklerindendir. Ekonomik ve lezzetli bir yemektir. Farklı seçenekler olarak mercimekli, kıymalı veya tavuklu olarakta yapılabiliyor.



7-Papara

Aksaray yöresine ait bir diğer ekonomik yemek ile tanıştıralım sizi, Papara. Temeli bayat ekmekleri değerlendirmeğe dayanan Papara, tahmininizden çok daha lezzetli.

Kuru ekmekler bir tepsiye dizilir. Soğan ve salça birlikte kavrulup üzerine su ekleyerek bir sos hazırlanır. Tepsiye dizilen ekmeklerin üzerine hazırlanan sos dökülüp ekmeklerin bu sosu çekmesi beklenir. Ocaktan almaya yakın isterseniz çökelek peyniri ile yada kıymalı bir harç ile servis yapabilirsiniz. Aksaray mutfağında genellikle ara öğün olarak yapılan Paparayı denemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.


8- Dolma Mantı

Mantıyı sevmeyenimiz pek yoktur diye düşünüyoruz. Ülkemizin her yöresinde kendine has mantı çeşitleri var. Şimdi bahsedeceğimiz Aksaray‘ın meşhur yemeklerinden Dolma Mantısı.

Dolma Mantısının yapımı klasik mantı gibi. Açılan hamur kare şeklinde katlanır. İç harcı içerisine konulur. Ama kayseri mantısından farklı olarak üçgen şekline katlanır. Suda haşlanır. Sarımsaklı yoğurt ve bol tereyağlı sosla servis edilir.

Bu mantıyı kesinlikle denemelisiniz. Çünkü size bambaşka bir mantı deneyimi yaşatacak.


9-Ayva Dolması

Ayva dolması Aksaray mutfağında yerini almıştır. Farklı bir o kadar da kulaklara ilginç gelen ayva dolması Aksaray’da oldukça sevilen bir lezzettir. Ancak yapımı oldukça zorludur.

Kıyma, soğan, pirinç, domates, maydanoz, salça ve baharatlarla hazırlanan iç harcı, ayvaların içerisine dolduruluyor. Tencereye dizilen ayvaların üzerine nar ekşisi, ve tereyağı eklenerek pişmeye bırakılıyor. Bu farklı lezzeti denemeden Aksaray ziyaretinizi sonlandırmamanızı öneririz.


10- Çiğleme

Aksaray’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten sonra sıra geldi tatlımıza. Çiğleme, Aksaray mutfağına ait bir lezzet.

Çiğlemenin sıcakcık tüketilmesi öneriyoruz. Tatlı kaymak, un ve su ile yapılıyor. Yapımı oldukça kolay. Aksaray’ın en meşhur tatlılarından olan çiğlemenin hafifliğine hayran kalacaksınız.


Türkiye’nin Her Yerinden Aksaray Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close