Yazar 12:42 Yöresel Lezzetler

Ağrı’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Ağrı Yemekleri Listeledik

Ağrı

Ağrı Yemekleri >> Ağrı’da Ne Yenir? Ağrı’nın Neyi Meşhur?

Ağrı‘ya seyahat planınız mı var? Peki Ağrı‘ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Ağrı yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Ağrı her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

abdigör-köftesi

Ağrı’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Ağrı Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Ağrı Otobüs Bileti İçin Tıklayın


1. Abdigör Köftesi

Bir köfte için oldukça büyük bir boyuta sahip olan Abdigör Köftesi Ağrı’nın en meşhur yemeklerinden. Bulundukları konum dolayısıyla geçimini hayvancılık ve tarımla geçiren Ağrı halkının bu durum yöresel lezzetlerine de yansımış durumda.

Abdigör Köftesi bildiğiniz köfteler gibi değil. Kıyma ile değil, etin sinirsiz ve yağsız yerinden etin dövülerek parçalanması sağlanıyor ve hamur haline getiriliyor. Daha sonra yumurta ve baharatlar gibi malzemelerle harmanlanıp şekil verildikten sonra suyun içerisinde pişiriliyor. Pilavın üzerine konularak servis ediliyor.

Ağrı’ya gittiğinizde kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet. Ağrı Doğubayazıt ilçesinde sıklıkla yapılan bir yöresel yemektir.


2-Alabalık

Ağrı’da Balık Göl’ü, Çuma Çayı ve derecik sularında yetişen kırmızı pullu kızıl alabalık yörenin başka güzel lezzetlerinden. Çünkü yüksek rakımdaki soğuk sularda yetilen alabalığın lezzeti diğer alabalıklara göre bambaşka. Alabalığı her şekilde tüketebileceğiniz lokantalar mevcut.

Ancak bu alabalığın lezzetinden ziyade önemli olan bir noktası daha var. Ortopedik hastalıklar için de tedavi amaçlı tüketildiğini öğrendik. Hem lezzet hem sağlık açısından Ağrı’da yiyebileceğiniz en iyi yemek olduğunu söyleyebiliriz.


3Gösteberg Et

Tereyağı, soğan, salça ve Gösteberg otu ile harmanlanıp hayvan postuna doldurulan malzemeler, nemli toprağa gömüldükten sonra üzerinde ateş yakılarak pişirilir.

Özellikle farklı pişirme tarzı ile dikkat çeken yemek, Ağrı’da mutlaka denenecek en lezzetli yemeklerden biri. Ağrı’da özel günlerde sıklıkla tüketilen bir yemek.


4- Halise

Anadolu’nun hemen hemen her ilinde karşılaşabileceğimiz bir keşkek ile karşı karşıyayız. Ancak neden ismi keşkek değil neden Halise diye sorabilirsiniz. Çünkü klasik keşkeklerden farklı bir özelliği var. Halise, kabuğu soyulmuş buğday ve tavşan etinden yapılan zahmetli bir yemek. Ağrı’ya ilk kez ziyarete gelen misafirlere özellikle ikram edilen Ağrı’nın yöresel yemeklerinden.

Oldukça zorlu bir yapımı olan Halise’yi kesinlikle denemenizi öneririz. Ancak üzerine bol tereyağlı sos istemeyi unutmayın.


5- Haşıl

Anadolu’nun çeşitli yörelerinde karşılaştığımız Haşıl, Ağrı’nın farklı yöresel lezzetlerindendir. Yapması kolay, doyurucu ve lezzetli olduğu için Ağrı’da oldukça popüler. Genellikle bulgurdan yapılan yemek Ağrı‘da buğdaydan yapılır.

Buğdaylar dövülerek hamur haline getirilir, ortası çukur yapılır ve tereyağı içerisine dökülür. Sarımsaklı yoğurt ile servis edilir. Haşıl ortasına açılan yağ havuzu nedeni ile ayrı tabaklara bölünmez ve tek bir kaptan yenir.



6- Hengel

Mantı’nın benzeri içerisine kıyma konmadan yapılan hamur işi bir makarna çeşididir. Yapımı oldukça kolay olan Hengel, lezzeti ile mantıyı aratmaz.

Hengel, Buğday unundan yapılan hamur bir süre dinlendirilir, ince ince açılır ve kare şeklinde kesilir. Kaynar suda haşlandıktan sonra süzüp bir tepsiye koyulur. Sarımsaklı yoğurt ve üzerine gezdirilen tereyağılı sos ile yemeğe hazır. Kesinlikle yemeniz gereken damağınızı şenlendirecek bir lezzet.



7-Çiriş Ketesi

Ağrı’nın yöresel yemeklerinden biride çiriş ketesidir. Sac üzerinde pişirildiği için kete ismini almıştır. Ağrı’da Ağrı Ketesi olarakta bilinir.

Buğday unu ile hazırlanan hamur bir miktar dinlendikten sonra hamur şeklinde açılır. Ağrı bölgesinde yetişen çiriş otu içerisine konulup saçta pişirilir. Eğer tereyağını seviyorsanız arasına tereyağı dökerek tüketebilirsiniz. Bizden söylemesi kesinlikle tereyağlı deneyin !


8- Erişte

Ağrı’nın meşhur yemeklerinden biride erişte. Ama bildiğiniz erişteler gibi değil. Yöre halkının kendilerinin ürettikleri erişte, üretim aşamasından yapım aşamasına kadar bildiklerimizden farklı.

Yöre halkı kendileri ürettikleri erişteleri güneşte kurutup uzun süre muhafaza edebiliyorlar. Pişirme şekilleri de biraz farklı. Mercimek ve erişte beraber kavrulduktan sonra sahneye patates çıkar. Tencerenin dibine dizilen patateslerin üzerine erişteli karışım dökülüp pişirilir. Bazen patates yerine lavaş kullandıkları da bilinir.


9- Yalancı Köfte

Soyulmuş buğday ve bulgur, Ağrı yöresine has baharatlarla harmanlanıp şekil verilir ve suda haşlanarak pişirilir. İçerisinde kıyma olmadığı için yalancı köfte unvanını almış olan köftemiz, gerçek köftenin lezzetini aratmıyor.

Ağrı‘ya seyahat ettiğinizde organik lezzetler ile hazırlanan Yalancı Köftenin tadına mutlaka bakmalısınız.


10- Murtuğa

Ağrı’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten sonra sıra geldi tatlımıza. Murtuğa, Ağrı mutfağına ait bir lezzet.

Anadolu’nun farklı yörelerinde bu tatlıya denk gelebilirsiniz. Ancak Ağrı’da yapılan Murtuğa yumurtasız şekilde hazırlanıyor. Fındık ve cevizle süslenirse demeyin keyfimize. Un, su, süt ve şeker ile hazırlanan bu kolay tarif Ağrı’da sofraları tatlandırıyor.


Türkiye’nin Her Yerinden Ağrı Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close