Yazar 12:37 Yöresel Lezzetler

Isparta’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Isparta Yemekleri Listeledik

isparta-gul-lokumu

Isparta Yemekleri >> Isparta’da Ne Yenir? Isparta’nın Neyi Meşhur?

Isparta’ya seyahat planınız mı var? Peki Isparta’ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Isparta yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Isparta her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

isparta-gul-lokumu

Isparta’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Isparta Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Isparta Otobüs Bileti İçin Tıklayın


isparta-sazan-yahnisi

1. Sazan Yahnisi

Sazan Yahnisi, Isparta’nın en meşhur yemeklerinden bir tanesidir. Hem besleyici hem de doyurucu olan Sazan Yahnisi balıkseverlerin yeni gözdesi olmaya aday bir Isparta yemeği. Farklı tatlar denemeyi sevenler kesinlikle bu lezzetin tadına bakmalılar.

Sazan balığını temizliyorlar ve parçalara ayırıyorlar. Farklı bir yerde soğan ve salçayı beraber kavuruyorlar. Daha sonra kavrulan soğanların üzerine eklenen balık parçalarının üzerini geçecek kadar su, tuz ve sirke ile biraz pişiriyorlar. İsteğe göre kuru nane ile tüketebiliyorsunuz.


isparta-banak

2- Banak

Birbirinden lezzetli Isparta meşhur yemeklerinden Banak ‘tan bahsetmek istiyoruz size. Genellikle bayram, düğün gibi özel günlerde sıklıkla yapılan bu yöresel lezzet biraz zorlu bir yemektir. Ancak zahmetine değer eşsiz bir lezzete sahip.

Kemikli daha eti bir tencerede üzerine su eklenerek pişirliyor. isteğe göre etin suyuna lezzet katması için yöre halkı soğanda koyabiliyorlar. Anca bir süre sonra bu soğanlar tekrar geri alınıyor. Küçük küçük kesilen pideler genişçe bir kaba yayıyorlar ve ardından pişen et parçalarını didikleyerek pidelerin üzerine yerleştiriyorlar. Ardından pideler pişen etin suyu ile ıslatılıyor ve servise hazır hale geliyor. Etin tadını doyasıya hissedeceğiniz bir lezzet sizi bekliyor.


isparta-gul-lokumu

3-Gül Lokumu

“Türkiye’nin Gül Bahçesi” olarak bilinen Isparta’da gül ile bir çok lezzet yapılmıştır. Bunlardan en bilindik ve en severek tüketilen lezzet tabi ki Gül Lokumudur. Osmanlı zamanından bu yana lokum ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır.

Şehirden ayrılırken yanınıza bir kaç kutu gül lokumu almayı unutmayın. Hediye olarak eşe dosta yerinden aldığınız bu lezzeti kesinlikle tattırmalısınız.


isparta-gul-surubu

4- Gül Şurubu

Türkiye’nin Gül Bahçesi olan Isparta’dan güllü bir lezzet daha Gül Şurubu veya Gül Şerbeti. Yapılışı oldukça zorlu olan Gül Şurubu hem sağlıklı hem de lezzetli bir yapıya sahiptir.

Yapımı 1 hafta sürer. Limon tuzu, limon suyu ve su karışımı ile 1 hafta suda bekletilen gül yaprakları lezzetini içinde beklediği karışıma verir. Ardından gül yaprakları karışımdan alınır. Şeker ile lezzetlendirilir. Bu hazırlanan şurup konsantre bir şuruptur. Soğuk su ve buz parçası ile açılan bu lezzetle sıcak yaz günlerinde serinlemek çok keyifli.


isparta-gul-cayi

5- Gül Çayı

Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşmış lezzetlerden bir tanesidir Gül Çayı. Özellikle Osmanlı mutfağında gülün her çeşidi her şekilde denenmiş ve önemli bir yer edinmiştir. Şehirden ayrılırken yanınıza bir kaç kutu gül çayı almayı unutmayın.

2-3 adet gül tomurcuğunun sıcak suda demlenmesi ile elde ediliyor gül çayı. Ancak bu kadar basit bir lezzet bu kadar sağlıklı ve faydalı olması bizi bir hayli şaşırttı. Ağrı kesici, toksin arındıcı, iltihap temizleyici, stres azaltıcı ve sayılamayacak kadar fazla faydası var.


isparta-otobus-bileti

isparta-toyga-corbasi

6- Toyga Çorbası

Her yörede olduğu gibi Isparta yöresel lezzetlerinin arasında da çorbalar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Toyga Çorbası. Isparta mutfağında sıkça yapılan bu çorba içinde bulgur oluşuyla hem doyurucu hem de efsane bir lezzete sahip.

Et suyu ile pişirilen, yoğurt ve yumurta ile terbiyelenen Toyga Çorbasına günlük yemek çıkran lokantalarda veya çorbacılarda ulaşabilirsiniz.


isparta-yufka-ekmegi


7- Yufka Ekmeği

Hamur işi ülkemizde severek tüketilir. Mantılar, pişiler, eklemekler bir yana dursun yufka olarakta yöre halkı el işçiliğini çok güzel bir şekilde gösteriyorlar.

Basit bir hazırlanışı ancak meşakkatli bir pişirilme aşaması var. Ama piştikten sonra her şekilde kullanılabiliyor. Börekleri, gözlemeleri yada yemeğin yanında afiyetle tüketebiliyorsunuz.


isparta-dirgit

8- Dirgit

Isparta’da Dirgit veya Hedik olarak bilinen bu lezzet genellikle çocuklar ilk diş çıkardıklarında yapılan bir lezzet. Diş Buğdayı olarakta biliniyor.

Buğday, fasulye, nohut asıl malzemelerini oluşturuyor. Aşureyi oldukça andıran bu lezzet tat olarak aşureden biraz farklı. Tuz veya şeker serpilerek tüketilebiliyor. Bazen yöredekiler içerisine kuru meyve ekleyerekte tüketebiliyorlar.


isparta-su-peltesi


9- Su Peltesi

Isparta’da Su Peltesi veya Loğusa Peltesi olarak bilinen bu tatlı sıklıkla yapılan ve tüketilen bir lezzet. Yapımı da bir o kadar kolay bir tatlı.

Bir tencere içerisinde nişasta, şeker ve su karıştırılarak ayran kıvamına getiriliyor. Ateş üzerinde koyulaşıncaya kadar karıştırılıyor. Sıcakken kâselere dökülerek soğumaya bırakılıyor. Üzerine isteğe göre tarçın ekilerek servis yapılıyor.


isparta-kunefe

10- Künefe

Isparta’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra size son maddelerde tatlılardan bahsettik. Kapanışı Derdimi Alan Tatlısı ile yapmak istiyoruz.

Isparta’da hem ismi ile şaşırtan hem de tatı ile damak çatlatan bir lezzetten bahsedeceğiz size, Derdimi Alan Tatlısı.Oldukça basit bir yapım aşaması olan bu lezzet tereyağı, pekmez ve yufka ile yapılıyor. Üzeri fındık veya fıstıklar ile süslenip servis ediliyor.


Türkiye’nin Her Yerinden Isparta Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close