Yazar 11:05 Yöresel Lezzetler

Elazığ’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Elazığ Yemekleri Listeledik

elazig-lobik-corbasi

Elazığ Yemekleri >> Elazığ’da Ne Yenir? Elazığ’ın Neyi Meşhur?

Elazığ’a seyahat planınız mı var? Peki Elazığ’a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Elazığ yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Elazığ her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

elazig-lobik-corbasi

Elazığ’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Elazığ Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Elazığ Otobüs Bileti İçin Tıklayın


elazig-harput-corbasi

1. Harput Çorba

Her yörede olduğu gibi Elazığ yöresel lezzetlerinin arasında da çorbalar yer alıyor. Bunlardan bir tanesi de Harput Çorbası. Farklı yörelerde Ayran Aşı olarak bu çorba karşılaşıyoruz. ancak Elazığ’da kullanılan ismi Harput Çorbası.

İftar sofralarının açılışı yapan Harput Çorba, soğuk tüketilen bir yemek olduğu için özellikle yaz aylarının vazgeçilmez lezzetleri arasında yerini alır.


elazig-lobik-corbasi

2- Lobik Çorbası

Elazığ yemeklerinden bir diğer lezzetli çorba türü de Lobik Çorbası. Biz çorba olarak bahsediyoruz ama Lobik Çorbası ana yemek kadar doyurucu bir yemek. İsminin biraz değişik olduğunu söylememize gerek yok sanırım. Elazığ’da börülceye lobik deniliyor.

Lobik(börülce) kullanılarak yapılan bu çorbada buğday, kuru fasulye, nohut gibi birçok baklagillerde çorbanın içerisinde yer alıyor. Elazığ’da bu lezzete lokantalarda veya çorbacılarda ulaşabilirsiniz.

,


elazig-gombe

3- Gömbe

Elazığ yemeklerinden en sevilen ve en meşhur bir lezzeti anlatacağız size. Elazığ yöresel lezzeti Gömbe !

Genellikle kepekli undan hazırlanan hamuru bir kaç parçaya ayrılıyor. İncecik açılan hamurların üzerine kıyma harcı, tekrar hamur, tekrar kıyma harcı… Bu sıralamada oluşan lezzet damağınızda efsane bir lezzet bırakacak.


elazig-balakgazi-boregi

4- Balakgazi Böreği

Elazığ yöresel yemekleri olarak karşımıza çıkan bir diğer lezzet ise Balakgazi Böreği. Kokusu, tadı ve görüntüsü ile sizi bağımlısı yapacak olan bir börekten bahsediyoruz. Kesinlikle Balakgazi Böreğinin tadına bakmadan şehirden ayrılmayın.

Galeta ununa batırılıp kızartılan, iç harcında kaşar peyniri ve kavurma bulunan çıtır çıtır ve sıcacık efsane bir lezzet.


elazig-harput-koftesi

5- Harput Köftesi

Elazığ’da Harput mutfağı adında bilinen bir lezzet şöleni var. Bu yüzden bahsettiğimiz yemeklerin çoğunun başında Harput ibaresi ile karşılaşıyoruz. Harput Köftesi ‘de bunlardan bir tanesi.

Elazığ’da Maden Köftesi veya Harput Köftesi olarak biliniyor. Diğer köftelerden ayrılan bir kaç noktası var. Bol salçalı sosla pişiyor ve içerisine reyhan baharatı ilave ediliyor. Kendine has tadıyla Harput Köftesini kesinlikle denemelisiniz.


elazig-otobus-bileti

elazig-icli-kofte

6- İçli Köfte

İçli Köfte dediğimizde aklınıza gelen bir tarif var biliyoruz. Elazığ usulü içli köfte diğer içli köftelerden farklıdır. Çünkü biraz daha sulu yemek kıvamında ve yoğurtla beraber servis ediliyor.

Elazığ’da lokantalarda rahatlıkla ulaşacağınız Elazığ usulü içli köfteyi kesinlikle denemelisiniz.


elazig-sirin


7- Sırın

Anadolu’nun farklı bir çok kentinde Silor veya silon ismi ile karşılaştığımız bir yemek. Ancak Elazığ yöresel lezzetlerinde bu yemeğin adı Sırın şeklinde bahsedilir.

Mantıya oldukça benzeyen ve çok sevilen yemeklerden bir tanesi. Şeritler halinde kesilen yufkaların arasına leziz mi leziz kıymalı harç eklendikten sonra yuvarlanarak tepsiye diziliyor. Fırında biraz pişirildikten sonra sarımsaklı yoğurt ve tereyağlı sos ile servis ediliyor.


elazig-orcik

8- Orcik

Elazığ lezzeti olan Orcik coğrafi işaret belgesine sahip yöresel bir lezzet. Oldukça zorlu bir yapım süreci var. Ancak yörede severek tüketiliyor. Özellikle kış aylarında çay saatlerinde eşlik eden bir çerez olarak yeniliyor. Aslında orciği cevizli sucuk olarakta biliyor ve tanıyoruz.

 Pekmez ve cevizin muhteşem uyumu ile orcik Elazığ’da sizi bekliyor. Şehirden ayrılırken eşe dosta götürmek için kutu kutu yanınıza alabilirsiniz.


elazig-tatli-peynirli-pide

9- Tatlı Peynirli Pide

Tatlı Peynirli Pide, Elazığ’ın en meşhur tatlılarından bir tanesi. Evet bildiğimiz pidelerin şekerli ve tatlı hali.

iç harcında tuzsuz lor peyniri ve toz şeker kullanılarak yapılan bu pidenin lezzeti sizi çok şaşırtacak. Bazı bölgelerde bu ikilinin yanına antep fıstığı da eklenir. Görüntü ve tat olarak sizi oldukça şaşırtacak bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.


elazig-cedene-menengic-kahvesi

10- Çedene Menengiç Kahvesi

Elazığ’ da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi bir bardak kahveye. Kapanışı Çedene Menengiç Kahvesi ile yapmak istiyoruz.

Aslında kendisi kahve çekirdeğinden üretilen bir lezzet değil. Çedene bitkisi soğuk kız günlerinde kavrulup çerez gibi tüketilen bir bitki. Ancak ince bir şekilde çekilip kahve olarakta tüketilmiştir. Sağlığa çok faydalı bu bitkiden yapılan bir bardak kahveyi içmeden Elazığ‘ dan ayrılmayın.


Türkiye’nin Her Yerinden Elazığ Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close