Yazar 10:38 Yöresel Lezzetler

Diyarbakır’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Diyarbakır Yemekleri Listeledik

diyarbakir-karpuz

Diyarbakır Yemekleri >> Diyarbakır’da Ne Yenir? Diyarbakır’ın Neyi Meşhur?

Diyarbakır’a seyahat planınız mı var? Peki Diyarbakır’a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Diyarbakır yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Diyarbakır her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

diyarbakir-karpuz

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Diyarbakır Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Diyarbakır Otobüs Bileti İçin Tıklayın


diyarbakir-cartlak-kebabi

1.Cartlak Kebabı

Cartlak Kebabı, Diyarbakır’ın yöresel ve en sevilen lezzetlerinden bir tanesi. Ancak yapımı püf noktalarına uyulursa gerçek kebabın tadına varabiliyorsunuz.

Bu kebabı özel kılan veya püf noktalarından bazıları ise şöyle. Hazırlanan hararcın içinde kuzu ciğeri, kuzu böbreği ve kuzu dalağı bulunuyor. Bu etler şişte kebap usulü pişiriliyor. Bir diğer püf noktası ise Cartlak Kebabının kömür ateşinde pişirilmesidir. Közlenmiş biber, yufka ekmek ve yöresel baharatların soğanla buluşması ve nefis servisiyle ortaya tam bir lezzet şöleni çıkıyor.


diyarbakir-duvakli-pilav

2- Duvaklı Pilav

Diyarbakır yöresel yemeklerinden olan Duvaklı Pilav yemesi en lezzetli pilavlardan biridir. Çünkü üzerinde Kıyma ve bademle servis edilen pilav damak çatlatan cinsten.

Genellikle düğün, bayram veya misafirlere yapılan bu özel lezzeti Diyarbakır’a gittiğinizde kesinlikle denemelisiniz. Etli pilav lezzetini başka bir boyuta taşıyan duvaklı pilavın bir porsiyonu sizi doyurmaya yetecektir.


diyarbakir-nardanasi

3Nardanaşı

Diyarbakırlı ustaların sıklıkla meyveli yemekler yaptıkları bilinir. Ama meyveli yemeklerin en lezzetlisi Nardanaşı diyebiliriz. Dış görünüşü ve kokusuyla iştah kabartan bu lezzeti denemeden Diyarbakır’dan ayrılmayın.

Nardanaşı içinde büyük büyük köfteler bulunuyor. Maydanoz, nohut ve nar ile birlikte pişirilen yemek ekşi ve salçalı bir tadı olduğu söylenebilir. Ama ekşili tat sizi tedirgin etmesin. Çünkü bir yemeğe ekşi tat ancak bu kadar yakışabilir.


diyarbakir-cizlama

4- Cızlama

Diyarbakır yöresel yemeklerinden ve kahvaltının sofralarının vazgeçilmezi olan bu lezzet bir çok yörede akıtma olarak karşımıza çıkıyor. Ama Diyarbakır’da bu lezzetin adı Cızlama olarak bizi karşılıyor.

Un, süt, yumurta ve tuzdan yapılan harcın az yağlı tavada pişirilmesi ile hazırlanıyor bu lezzet. Kahvaltıda peynir, tereyağı veya reçel ile isteğinize göre tüketebiliyorsunuz.


diyarbakir-pincik

5- Pınçık

Diyarbakır meşhur yemeklerinden bir tanesi Pınçık. Yemeğin ana malzemeleri yoğurt ve bulgur. Salçalı ve yoğurtlu olarak servis edilen pıçık yemeğini hazırlarken Diyarbakır’a özgü baharatlar ve ev yoğurdu kullanılıyor. Ama bizden söylemesi bu yemeği yemeden Diyarbakır’dan ayrılırsanız üzülürsünüz.


diyarbakir-otobus-bileti

diyarbakir-süller-pidesi

6- Süller Pidesi

Bildiğiniz bütün pideleri unutun. Farklı lezzetler denemeyi sevenler buraya toplansın. Süller Pidesi hem tatlı hem tuzlu karma bir lezzet. Çünkü süller pidesinin malzemeleri şöyle; kuşbaşı et, kaşar, domates, biber, şeker ve bal. Açık veya kapalı pide şeklinde tercihinize göre hazırlanabiliyor. Diyarbakır’a gidince kesinlikle atlamamanız gereken bir lezzet.


diyarbakir-sumak-suyu


7- Sumak Suyu

Sumak baharatını hepimiz duymuşuzdur. Salatalarda, yemeklerde ekşili bir tat veren baharattır. Ama Diyarbakır’da karşımıza toz baharatı haricinde Sumak Suyu olarakta çıkıyor. Ancak birebirde tüketilen bir lezzet değil.

Diyarbakır’da et yemekleri neden mi bu kadar lezzetli. Çünkü hemen hemen tüm kemikli veya etli yemekleri lezzetlendirmesi için yemeklerin içerisine Sumak Suyu eklenir. Hem lezzet hem de şifa deposu olan bu lezzet Diyarbakır’da sıklıkla kullanılır.


diyarbakir-tandir-kebabi

8- Tandır Kebabı

Diyarbakır yöresel lezzetlerinden Tandır Kebabı.

Anadolu’nun bir çok yöresinde karşılaştığımız Tandır kebabı, Diyarbakır’da da vazgeçilmez bir lezzet. Başlarda ısınma amaçlı yapılan tandırlar zamanla ekmek pişirmek ve yemek pişirmek içinde kullanılmaya başlanmış. Tandır Kebabı ‘da bu lezzetlerden bir tanesi. Kesinlikle denenmesi gereken bir yemek olarak listemizde yerini alıyor.


diyarbakir-elma-duzmesi

9- Elma Düzmesi

Diyarbakır yöresel lezzetlerinden bahsetmişken, yöreye has çok sevilen ve sıklıkla yapılan Elma düzmesinden de bahsedelim istedik.

Görsele bakıldığında tatlı bir yemek yiyeceğinizi düşünebilirsiniz ancak yemeğin tadı ekşi ve tuzlu bir yapıya sahip. Kuşbaşı etle hazırlanan harç içleri oyulan elmaların içerisine doldurularak yapılıyor. Başka hiç bir yerde bulamayacağınız bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.


diyarbakir-karpuz

10- Karpuz

Diyarbakır’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi Diyarbakır ile özdeşleşen lezzete. Kapanışı Karpuz ile yapmak istiyoruz.

Yaz aylarının vazgeçilmezi, sıcak yaz günlerinin serinletici meyvesi Karpuz’dan bahsetmek istedik. Diyarbakır‘da özel sürme çeşidi olarak yetiştirilen iri ve sulu karpuzlar ülkenin her noktasına iletilip sofralarımızı lezzetlendiriyor.


Türkiye’nin Her Yerinden Diyarbakır Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close