Yazar 14:26 Yöresel Lezzetler

Adıyaman’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Adıyaman Yemekleri Listeledik

Adıyaman

Adıyaman Yemekleri >> Adıyaman’da Ne Yenir? Adıyaman’ının Neyi Meşhur?

Adıyaman’a seyahat planınız mı var? Peki seyahat sebebiniz gezip dolaşmak mı, yoksa dillere destan Adıyaman yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Adıyaman her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

Adıyaman’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Adıyaman’ın Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Adıyaman Otobüs Bileti İçin Tıklayın


1. Çiğ Köfte

Son yıllarda hayatımızda sıkça yer alan çiğ köftenin anavatanı Adıyaman diyebiliriz. Ancak ülkemizin yörelerine göre yapılış şekli ve içerisine katılan malzemeler değişse de lezzet olarak hepsi birbirinden güzel. Etli ve etsiz çiğköfte olarak çeşitleri vardır. Adıyaman’da genellikle etsiz çiğ köfte tercih edilir.

Çiğ köfte yapılırken bulgur, salça, soğan, maydanoz ve çeşitli baharatlar kullanılır ve lezzetlendirilir. Günümüzde önemli sokak lezzetlerinden biri olan çiğ köfte anavatanı olan Adıyaman’da muhakkak yenilmesi gereken bir lezzettir.


2- Adıyaman Köftesi

Hemen hemen her ilimizin ya ilinin yada belirli bir ilçesinin adıyla meşhur bir köftesi vardır. (bknz:İnegöl Köfte) Adıyaman’ında tabiki kendine has bir köftesi var.

Adıyaman Köfte, közlenmiş patlıcan ve kıymanın birleşimi ile eşsiz bir lezzet oluşturuyor. Adıyaman’a gidip hafif ve lezzetli olan Adıyaman Köftesini tatmadan dönerseniz çok üzülürsünüz.


3Ebuzer Giffari Kebabı

Ebuzer Giffari Kebabı, Adıyaman’ın vazgeçilmez lezzetlerindendir ve hazırlanma kolaylığı nedeniyle de çok tercih edilir.

İnce kıyılmış sarımsak, baharat ve küçük doğranan domates kıyma ile yoğruluyor. Ve kıyma, tepsi içerisine yayılıyor. 1 saat içerisinde ağır ağı pişen yemek eşsiz bir lezzet sunuyor.


4- Kavurmalı Hitap

Adıyaman’ın yöresel tatlarından Kavurmalı Hitap. Küçük küçük doğranan kavurmalar, soğanlar, biberler ve baharatlar bir arada yoğurulur. Önceden dinlenen mayalı hamur ince ince açılıp içerisine hazırlanan harç konur, kapalı olacak halde şekillendirilir ve fırına pişmeye gönderilir. Tüm lezzeti ile kapalı halde pişen Kavurmalı Hitap damaklarda eşsiz bir lezzet bırakır.


5- Yapuzlu Köfte

Adıyaman’ın lezzetli yöresel tatlarından Yarpuzlu Köfte. Yarpuz otu kırlarda yetişen kalbe ve mideye çok faydası olan yöreye özel bir bitkidir. Kıyma, bulgur, nohut, yarpuz otlarının birleşimi ile hazırlanan yemek Adıyaman’a özgü lezzetler içerisinde yerini alıyor.



6- Tırşik

Tırşik, Adıyaman yemekleri denilince akla ilk gelen yemektir. Günümüzde et yemeklerinin daha çok ön plana çıkmasıyla Tırşik yemeğinin ismi çok duyulmamıştır ama yörenin vazgeçilmez bir lezzetidir.

Adıyamanlılar tarafından şifa kaynağı olarak değerlendirilen bu yemek domates, patlıcan, kabak ve fasulye gibi sebzeleri içinde barındırır. Adıyaman’da bazen meze olarakta ikram edilir.



7-Meyir Çorbası

Bakmayın çorba denildiğine kendisi bir ana yemek kadar doyurucu, besleyici ve sağlıklı.

Ana maddesi yoğurt olan çorbanın içerisinde nohut püresi, patlıcan ve soğanda bulunur. Önce iç malzemeleri pişirilir, ardından üzerine yoğurt dökülür. Adıyaman’daki birçok restoranda bu eşsiz lezzetli bulabilirsiniz.


8- Marul Cacığı

Adıyaman’da sıklıkla tüketilen marul cacığı farklı bir çok yöremizde de yapılan bir lezzettir.

Marullar yıkandıktan sonra ince ince doğranır ve yarım kase yogurt üzerine eklenir. Üzerine tuz ve tuzda ezilmiş sarımsak konur. Karıştırılır. Nane ile süslenip servis edilir.

Yazın sıcağında serinlemek isterseniz hemen yapıp tüketebileceğiniz bir lezzettir.


9- Burma Tatlısı

Adıyaman’da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten sonra sıra geldi tatlılarımıza.

Ve Adıyaman’ın meşhur geleneksel tatlısı burma tatlısıdır. Ancak artık çiğ köfte gibi hemen hemen her yerde bulunabilir durumdadır. Ancak gerçek Burma tatlılarını yemek istiyorsanız mutlaka Adıyaman’da bu lezzeti yemelisiniz.


10- Tene Helvası

Adıyaman’ın bir diğer meşhur tatlısı da Tene Helvasıdır.

Klasik helva gibi bir yapıma sahip olan Tene Helvası, nişasta, pekmez, tereyağı ile hazırlanan tatlı üzeri bol ceviz ile süslenerek servis edilir. Ama bizden söylemesi birinci tabak bitmeden ikincisini isteyeceğinize eminiz.


Türkiye’nin Her Yerinden Adıyaman Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close