Yazar 23:00 Yurt İçi Gezi Rehberi

Malatya’da Gezilecek Yerler

Malatya’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Malatya.

Türkiye’nin Her Yerinden Malatya Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan tarihi şehirlerimizden birisi olan Malatya şehrinde nereleri gezebiliriz?

Önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış?

Malatya mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

Malatya’da Gezilecek Yerler


malatya-aslantepe-orenyeri

Aslantepe Örenyeri

Malatya şehrinin 7 km doğusunda yer alan arkeolojik yerleşim yeridir ve ayrıca Türkiye’deki en büyük höyüklerden birisi olma unvanına sahiptir. bu bölge öncelikle 5. ve 6. yüzyıllarda bir Roma köyü olarak daha sonra Bizans Nekropolü olarak kullanılmıştır.


malatya-silahtar-mustafa-pasa-kervansarayı

Silahtar Mustafa Paşa Kervansarayı

Malatya’nın Battalgazi ilçesinin Alacakapı mahallesinde, 1637 yılında IV. Murat’ın silahtarı Bosnalı Mustafa Paşa tarafından yapılmıştır. Ayrıca bu yapıda kemerli olan giriş kapısının 2 yanında da birer oda vardır. Bu duvar üzerinde duvar içerisinden merdivenle çıkılan bir mescit olduğu sanılmakta olan bir kapı girişi daha bulunmaktadır. Sonuç olarak Malatya’da Gezilecek Yerler listemizde 2. sıraya ekliyoruz. Görmenizi tavsiye ettiğimiz yerlerden biridir.


malatya-tashoron-tabiat-parki

Taşhoron Kilisesi

Taşhoron KilisesiMalatya şehrinin Yeşilyurt ilçesi Çavuşoğlu mahallesinde yer alır. Yapım tarihi tam olarak bilinmiyor olsa da ancak 18. yüzyılda Ermeniler tarafından yapıldığı düşünülen kilisedir. 1335 m2 bir alanda kurulu ve taştan yapılmadır. Malatya’da Gezilecek Yerler listemizde 3. sırada yer alıyor. Hatta bu tarihi mekana her insanın gitmesini düşündüğümüz yerlerdendir.



malatya-turgut-ozal-tabiat-parki

Turgut Özal Tabiat Parkı

Turgut Özal Tabiat Parkı; Battalgazi İlçesi Pınarbaşı mevkiinde bulunmakta olup, 403 dekar büyüklüğündedir. Ayrıca şehir merkezine 3 km uzaklıkta bulunmaktadır. Korunan alanın kaynak değerleri; kaynak suyu, orman ve kayalık ekosistemidir. Hatta hafta sonları ve tatil günlerinizde dinlenmeniz ve şehrin stresli yaşamında biraz daha uzakta kalmak için oldukça uygun bir alandır.


malatya-muzesi

Malatya Müzesi

Antik çağların ve en eski dönemlerin, medeniyetlerin ve Mezapotamya ile İç Anadolu arasında bulunduğu ve tarih öncesi ile tarihi kervan yollarının bulunduğu ve ayrıca yolların tabii geçitler verdiği konumlar itibariyle Malatya’nın Jeopolitik önemi daima büyük olmuştur ve her bir tarihsel dokunuşu ve yaşamış sönmüş olan tarihi dönemlerin tüm izlerini Malatya müzesinde bulabilirsiniz.


malatya-levent-vadisi

Levent Vadisi

Ve karşınızda Malatya’nın 65 milyon yıl önceye dayanan ve jeolojik deformasyonlar sonucu meydana gelen bu doğa harikası. Hatta dünyadaki bir çok yerden farkı ise neolitik çağdan kalma kalıntıların da bulunduğu 28 kilometre uzunlukta bir alana sahiptir. Ayrıca vadi son derece ilginç jeolojik oluşumlar, uçurumlar ve duvar kısımlarında kaya kabartmalarının hakim olduğu yüzlerce mağarayı da içerisinde barındırıyor.


malatya-kanli-kumbet

Kanlı Kümbet

Kanlı Kümbet, Malatya iline bağlı Battalgazi ilçesi sınırlarında yer oldukça eski kümbettir ve oysa eserin önemi ve ne amaçla kullanıldığı hâlen tam olarak belli değildir. Fakat döneminde idamda kullanıldığı ve bu sebeple de adının kan dolayısıyla ölümü çağrıştıran Kanlı Kümbet olduğu rivayet edilir.


battalgazi-ulu-cami

Battalgazi Ulucamii

Malatya’nın Battalgazi ilçesinde yer alan bu cami Selçuklular tarafından yapılmıştır. Üstelik yapım tarihi ise 1224 olarak bilinmektedir. Selçuklu Hükümdarı olan Alaaddin Keykubat tarafından yaptırılmıştır. Ayrıca caminin Mimarları ise Yakup bin Ebubekir el-Malati ve Mansur bin Yakup’tur. Camii muhteşem bir çini işlemesi ile donatılmıştır.


malatya-ordunuzu-cinar-selalesi

Ordunuzu Çınar Şelalesi

Orduzu Çınar Şelalesi Malatya’nın en güzel mesire alanlarından biridir ve ayrıca giden herkesin beğenisini görmüş, sevdikleriniz ve misafirleriniz ile birlikte keyifli zaman geçirebileceğiniz en güzel ortamlardan biridir.


malatya-sanat-sokagi

Sanat Sokağı

Malatya’nın en güzel yerlerinden birisidir. 2 katlı ahşap bir evde oluşturulan Fotoğraf Makinesi Müzesi, Kültür evi. Çeşitli kültür ve sanat faaliyetlerine de ev sahipliği yapan sokak, kenti ziyarete gelenlerin uğrak noktası olmuş durumda ve ayrıca sanat merkezinde ise çeşitli branşlarda 74 kurs devam ediyor, sanat ve hobi amaçlı kurslara katılanlara sertifika verilmektedir.


Türkiye’nin Her Yerinden Malatya Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Malatya’da Gezilecek Yerler

Last modified: 21 Haziran 2021

Close