Yazar 18:35 Yurt İçi Gezi Rehberi

Trabzon’da Gezilecek Yerler

Trabzonda Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Trabzon.

Türkiye’nin Her Yerinden Trabzon Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Trabzon şehrimizde incelemeler yaptık.

Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış,

Trabzon mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

Trabzon’da Gezilecek Yerler


trabzon-uzun-gol

Uzun Göl

Trabzon şehrinin en çok ilgi ve dikkat çeken turistik yerlerinden birisidir. Sonuç olarak yeşil ve mavi görüntüsü ile insanları kendisine hayran bırakıyor. Dikkatleri üzerine çekmeyi başaran bu bölge de ayrıca diğer canlılar için bir yaşam alanı. Ancak Kamp yapmak isteyenlerin daha dikkatli olmasını öneririz. Çünkü yabani hayvan bakımından dağlar içerisinde ayı, kurt, yaban keçisi, Dağ horozu ve bir çok hayvana da ev sahipliği yapmaktadır.


trabzon-ataturk-kosku

Atatürk Köşkü

Atatürk, 1924 yılında Trabzon’a ilk gittiğinde bu köşkte ağırlanmıştır ve hatta 2. defa gelişinde ise 1930 yılında yeniden burada ağırlanmış ve orada bir gece kalmıştır.

1937 yılında ise yeniden Trabzon’a ziyareti sırasında yeniden onur konuğu olarak bu köşke gelmiştir. Bu köşkte 2 gece kalan ve 11 haziran gecesi bu köşkte bütün mal varlığını, canından çok sevmiş olduğu Türk ulusuna armağan etme kararı almıştır.

“Mal ve mülk bana ağırlık veriyor. Bunları milletime bağışlamakla ferahlık duyacağım. İnsanın serveti kendi manevi kişiliğinde olmalıdır. Ben büyük milletime daha çok şeyler vermek istiyorum.”

Bundan böyle bu köşk Türk halkına armağan edilmiştir.


trabzon-sera-golu

Sera Gölü

Sera Gölü, Trabzon’un Akçaabat ilçesi içerisinde bulunan bir heyelan set gölüdür. Ayrıca bu göl, Yıldızlı ve Derecik belediyelerinin arasında yer alan Derecik Vadisi’nde oluşmuştur. İsmini hudutları içerisinde olduğu Yıldızlı’nın eski adı olan Sera’dan almıştır.



trabzon-kalesi

Trabzon Kalesi

Trabzon kalesinin tarihine baktığımızda M.Ö 2.000’li yıllarda yapıldığı düşünülüyor ve buna ek olarak Roma tarihinden günümüze kadar ulaşmış olan kale 3 farklı bölgeden oluşuyor. Yukarı hisar, Orta hisar ve Aşağı hisar olarak 3 bölümü vardır. Ayrıca Bizans dönemine ait olan yapısı ve temelleri Roma döneminin en güçlü yapıları arasında yer alıyor. Kalenin önemi ise gelecek olan saldırılara karşı savunma yapmasıdır. Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmıştır.


trabzon-zagnos-vadisi-cami

Zagnos Vadisi Parkı

Trabzon Şehrine yapılan en güzel mimari alanlardan birisidir. Ayrıca şehrin merkezinde olduğundan dolayı ulaşım açısından oldukça kolay bir yerdedir. Piknik yapabileceğiniz ve ailenizle hafta sonu çıkıp stres almak için oldukça uygun bir yer diyebiliriz. Özellikle bahar ve yaz aylarında Trabzon halkının çok vakit geçirdikleri alanlardan birisidir.


trabzon-gulbahar-hatun-cami

Gülbahar Hatun Camii

Gülbahar Hatun Camii Yavuz Sultan Selim’in annesi Gülbahar Hatun’un hatırası için Orta Hisarın batısına, Zagnos köprüsünün yakınları yapılmıştır ancak zamanın getirdiklerinden günümüze kadar ayakta kalan camii çevresinde mektep, medrese ve hamam zamana dayanamamıştır. Kaynaklara göre bu yapı 1514 yılında yapılmıştır. Yapımında oldukça gayret gösterilmiş olan bu yapının Duvar işçiliği, pencereler, kemerleri ve minaresinde koyu gri ve sarımsı beyaz taş kullanılmıştır.


trabzon-kaymakli-manastiri

Kaymaklı Manastırı

Trabzon Şehrinin 3 Km güneydoğusunda yer alan Değirmendere vadisinde kurulmuştur. Ayrıca 1424 yılında inşa edilen bu yapı tarihin en eski yapıtlarından birisidir. Fakat Yapının ayakta durabilmesi için defalarca onarım görmek zorunda kalmıştır.


trabzon-kizlar-manastiri

Kızlar Manastırı

Trabzon’ nun bir diğer tarihi yapısı olan KIZLAR MANASTIRI ile karşınızdayız yeniden. Trabzon’un Boztepe mahallesinde bulunan bu tarihi yapı 2 teras üzerine inşa edilmiş ve yüksek koruma duvarları ile çevrili durumda bulunuyor.

Ayrıca 3. Alexios döneminde kurulduğu tahmin edilen bu manastır onarımlar ile son şeklini 19. yüzyılda aldığı düşünülmektedir.

Üstelik şehir merkezine de yakın olan bu tarihi yapı güneyde içinde “kutsal su” bulunan kaya kilisesindeki kitabelerde 3. Alexios’un eşi Theodora ve annesi olan Eirene’nin portreleri yer alıyor.


trabzon-kucuk-ayvasil-kilisesi

Küçük Ayvasıl Kilisesi

Trabzon şehrinin en eski yapıtların ve en eski kiliselerinden birisi olan Küçük Ayvasıl Kilisesi giriş kapısında bir Bizans karartması bulunuyor ve hatta 884-885 tarihinde 1. Basil zamanına ait onarım kitabesi bulunmaktadır.


trabzon-carsi-cami

Çarşı Camii

Çarşı camii Trabzon’un Çarşı mahallesinde bulunan Kemeraltı Mevkiinde yer alır. Ayrıca Camii uzun yıllar boyunca Trabzon’da valilik yapmış olan Osman Paşa tarafından 1839 yılında yaptırılmıştır. Şehrin en eski ve en büyük camisidir. Camii yapımında kullanılan taşlar oldukça dikkat çekmektedir.


trabzon-santa-maria-kilisesi

Santa Maria Kilisesi

Trabzon merkezinde, Kemerkaya mahallesinde bulunan yapı Sultan Abdülmecit‘in emri ile Trabzon’a gelen yabancılar için 1869-1874 tarihleri arasında yapılmıştır. Günümüzde de kenti ziyaret eden yabancıların ibadetlerini rahatlıkla yaptıkları bir yapıdır. Ayrıca sadece turistler değil Müslüman vatandaşlarında oldukça dikkatini çekmektedir.


trabzon-sumela-manastiri

Sümela Manastırı

Trabzon’da gezilecek yerler diyoruz ve Sümela Manastırı demeden olmaz. Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırları içinde bulunan Altındere vadisine sahip olan Karadağ’ın eteklerinde bulunan bir kayalık üzerine kurulmuş olan Sümela Manastırı ayrıca halk arasında da Meryem Ana adı ile anılır. Yer yüzeyinden yaklaşık 300 metre yükseklikte bulunan yapı şehir dışında bulunuyor.

Sümela Manastırı’nın güncel hali 13. yüzyıla dayandığı söylenmektedir. Buna ek olarak Manastır hakkında çok fazla rivayet vardır. Bunlardan birisi ise Bizans İmparatoru 1.Theodosius zamanında(375-395) Atina’dan Trabzon’a gelen Sophranios ve Barnabas isimli iki rahip tarafından kurulmuş olduğudur. Hatta İmparator Justinianus, 6. yüzyılda buranın onarılmasını istemiş ve bunun üzerine manastır General Belisarios tarafından tamir edilmiştir. (1)


Türkiye’nin Her Yerinden Trabzon Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Trabzon’da Gezilecek yerler

Last modified: 21 Haziran 2021

Close