Yazar 15:21 Yöresel Lezzetler

Malatya’ da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Malatya Yemekleri Listeledik

malatya-kayisi

Malatya Yemekleri >> Malatya’da Ne Yenir? Malatya’nın Neyi Meşhur?

Malatya’ya seyahat planınız mı var? Peki Malatya’ya gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Malatya yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Malatya her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

malatya

Malatya’ da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Malatya Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !


Sizin İçin 10 Lezzetli Malatya Yemeklerini Listeledik.

Malatya Kömbesi

malatya-kombesi

Anadolu’nun bir çok yöresinde kömbe lezzeti ile karşılaşıyoruz. Ancak Malatya bölgesinde yapılan Malatya Kömbesi karşılaştığımız diğer kömbelerden daha farklı yapılıyor. Yufkaların arasına konulan kuşbaşı et ile hazırlanan Malatya’ya özgü bu lezzeti çok seveceksiniz.

Ağızda dağılan bu lezzeti Malatya’da pastane ve kafelerde kolaylıkla bulabilirsiniz. Ancak yanında bir bardak çay istemeyi de unutmayın. Sabah ve öğlen saatlerinde rahatlıkla bulabilir ve afiyetle tüketebilirsiniz.

Gırık

Malatya’da bulgurun kullanımı oldukça yaygın. Bu yemek ve diğer Malatya’ya özgü bir çok yemekte bulgurdan bahsedeceğiz. Hem doyurucu hem de besleyici olan Gırık yemeğini Malatya’nın lokantalarında bulabilirsiniz. Kıyma ve bulgur ile hazırlanan küçük köfteler ve patates eşliğinde pişen bu yemek yörede severek tüketiliyor.

Kayısılı Kavurma

Kayısının diyarı Malatya’da aldığı unvanın hakkını verecek cinsten farklı çeşitlerde kayısı kullanımı mevcut. Osmanlı mutfağından meyve ve et yemeklerinin beraber pişirilmesine aşinayız tabi ki. Ama Malatya’nın Kayısılı Kavurması bir bambaşka. Kayısı soğan, domates ve kuşbaşı etlerin beraber pişmesi ile adeta bir lezzet şöleni ortaya çıkıyor. Malatya’da kesinlikle tadına bakmadan ayrılmayın deriz. Hatta tarifini bile isteyebilirsiniz. Çünkü bu lezzet damak çatlatan türden.

Kiraz Yaprağı Sarması

Sarma ve dolma. Bizim ülkemizde kırmızı çizgimiz olan iki lezzet. Bayramlarda, şölenlerde, düğünlerde, etli, etsiz, bulgurlu veya pirinçli birbirinden farklı iç harç ile hazırlanan muhteşem lezzetler. Tamam tamam haklısınız çok gevezelik ettin diyebilirsiniz. Ama biraz daha gevezelik edeceğiz çünkü Malatyalı değilseniz muhtemelen tatmadığınız bir lezzetten bahsedeceğiz size, Kiraz Yaprağı Sarması.

Genellikle bulgur ile hazırlanan sarmalar pişirildikten sonra yoğurt ve özel sosu ile birlikte servis ediliyor. Ancak baştan uyaralım oldukça mayhoş bir tada sahip çünkü yapılırken içerisine erik ekşisi de ekleniyor. Kesinlikle Malatya’da denenmesi gereken lezzetlerden biri.

Kara Çorba

malatya-kara-corba

Kara Çorba, diyoruz ancak kendisini bir ana yemek kadar besleyici. Nohuttan yapılan bu lezzet yöre halkı tarafından hem besleyici hem de şifa kaynağı olarak görülüyor. Malatya’ya özgü Kara Nohuttan yapılan bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz. Şehir merkezinde esnaf lokantalarında iyi bir başlangıç olacaktır. Özellikle kış ayında Malatya’da iseniz içinizi ısıtacaktır.

Elmalı Köfte

“Elmalı köfte mi olur?” diye sorabilirsiniz. Ama ön yargılı yaklaşmayın daha ilk lokmada tüm ön yargılarınızı yıkacak cinsten bir Malatya lezzeti Elmalı Köfte. Ekşi mi ekşi elmalar ile pişen köfte daha önce tatmadığınız bir lezzet şöleni vadediyor. Söylemeden geçmeyelim burada bir kelime oyunu var. Bahsi geçen köfteler kıymadan değil yarmadan yani bir çeşit bulgurdan yapılıyor.

Acılı Ayran

malatya-acili-ayran

Malatya’nın simge lezzetlerinden bir tanesi Acılı Ayran. Ünü Malatya sınırlarını aşmış ülkemizin hemen hemen yer yerinde yapılıyor. Ancak bu özel lezzeti kesinlikle Malatya’da denemelisiniz. Çünkü özel bir yapım aşamasına sahip. Ayrana lezzetini veren yasemin biberleri doğranıyor ve ayranın içine ekleniyor. 24 saat geçtikten sonra lezzeti alan Acılı Ayran lezzetli yemeklerinizin yanına eşlik etmeye hazır.

malatya-otobus-bileti

Çiğleme

Malatya’nın hem pratik hem de lezzeti şahane olan bir lezzetinden bahsedeceğiz size. Çiğleme, bulgur, soğan ve tereyağından yapımı oldukça kolay olan bir lezzet. Mercimek köftesini andıran görüntüsü ve kısıra benzeyen bir tadı var ama her iki lezzetten farklı bir tada sahip. Tereyağının lezzeti ile hazırlandığı için damakta çok hoş bir tat bırakıyor. Çiğlemenin tadına baktıktan sonra evde kendi imkanlarınızla da yapacağınıza eminiz.

Kayısı

malatya-kayisi

Kayısı, Malatya’nın simgeleşmiş lezzetlerinden. Yemekleri, tatlıları ve meyve olarak tüketilen kayısı hem ülke içine hem de ülke dışına pazarlanması ile aynı zamanda şehirde bir geçim kaynağı. Kayısı, mis gibi kokusuyla şehri gezerken size eşlik edecektir. Tazesini götüremeseniz bile bir kaç paket kuru kayısıyı şehirden ayrılırken yanınıza almayı unutmayın.

Yassı Kadayıf

malatya-yassi-kadayif

Malatya’ da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Yassı Kadayıf ile yapmak istiyoruz. Taş kadayıf olarakta bilinen bu lezzet Diyarbakır ve Elazığ yörelerinde de yapılır. İçi ceviz parçaları ile dolu şerbetli tatlı yanında kaymak ile servis ediliyor. Malatya‘ da meşhur olan bu tatlıyı kesinlikle denemelisiniz.


Türkiye’nin Her Yerinden Malatya Otobüs Bileti İçin

biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close