Yazar 01:41 Yurt İçi Gezi Rehberi

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler

Diyarbakır’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Diyarbakır.

Türkiye’nin Her Yerinden Diyarbakır Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Diyarbakır şehrimizde incelemeler yaptık.

Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış,

Diyarbakır mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

Diyarbakır Gezilecek Yerler


Diyarbakır Surları

Diyarbakır Kapısı veya Diyarbakır Surları olarak adlandırılan Diyarbakır Surları Diyarbakır Sur ilçesinde yer almaktadır. Surlardaki ana girişler Dağ Kapı (Harput Kapısı), Urfa Kapı (Rum Kapısı), Mardin Kapı (Tell Kapı) ve Yeni Kapı (Dicle-Irmak-Şat Kapı)’dır. Surların ne zaman yapıldığı bilinmemektedir fakat 4. Y.Y. da yapıldığı tahmin edilmektedir. Uzaydan görünebilir büyüklüktedir.


Ulu Camii

Caminin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir ancak Anadolu’nun en eski cami unvanına sahiptir. Diyarbakır’a egemen olan Müslüman Araplar tarafından şehrin merkezindeki en büyük mabedin (Martoma Kilisesi) camiye çevrilmesiyle oluşturulmuştur. daha sonra Büyük Selçuklu devleti tarafından 1091 yılında onarım görmüştür.


Dicle Köprüsü

Halk tarafından on gözlü köprü olarak da bilinmektedir. Diyarbakır’ın Dicle ilçesinde bulunur. Köprünün ilk yapım tarihi ile ilgili farklı türde görüşler vardır. Bu görüşlerden bazıları köprünün şimdiki yerinde, antik dönemde de bir köprü olduğunu öne sürer. bazı kısımlar ise tüm köprünün tamamen yıkılıp yeniden yapıldığını düşünmektedir.


Hz. Süleyman Türbesi

Hz. Süleyman Türbesi ve camisi 1160 yılında yapıldığı düşünülmektedir. Diyarbakır’ın Sur ilçesinde bulunmaktadır. Cami İnaloğulları tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Devleti zamanında ise yeniden tadilata uğrayarak yapımı güçlendirilmiştir.


Zerzevan Kalesi

Diyarbakır’da bulunan en değerli ve en öneli eserlerden biridir. Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde bulunmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde sınır garnizonu olarak kullanılmıştır. Diyarbakır’daki en önemli Doğu Roma eserlerinden kabul edilen kale,2020’de Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girmiştir.



Meryem Ana Kilisesi

Diyarbakır ilinde bulunan en en eski ve en değerli yapılardan biriside Meryem Ana Kilisesidir. 3’üncü yüzyıldan kalma bir yapıdır. Bizans Devri‘nden kalma mihrabı ve Roma zamanından kalma kapısı halen durmaktadır.


Hasan Paşa Hanı

1573 yılında yapımı biten ve yapıldığı günden beri erkesin dikkatini çeken yapılardan biridir.

Diyarbakır halkının en çok gitmiş olduğu ve yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktalarından birisi haline gelmiştir.


Mardin Kapısı

Halife Murtezid Billah tarafından Diyarbakır şehrinin ele geçirilmesi ve yeniden güvenlik nedeniyle yaptırılan kapıdır. 900’lü yıllarda yaptırılan ve günümüze kadar bir kaç kez onarım yapılarak gelen kapılardandır.


Gazi Köşkü

15. yüzyılın en güzel yapılarından birisi ve 1916 yılında Kemal Atatürk’ün ağırlamak için düşünülen yerdir. Diyarbakır’da Gezilecek Yerler arasına eklemeyi unutmayalım


Ayaklı Minare

Yapılmış olduğu dönemin önemli eserlerinden birisi olduğunu belirtelim. İslam dinindeki dört mezhebi temsil eden yapıdır.


Türkiye’nin Her Yerinden Diyarbakır Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Diyarbakır Gezilecek Yerler

Last modified: 26 Haziran 2021

Close