Yazar 16:31 Yurt İçi Gezi Rehberi

Konya’da Gezilecek Yerler

Konya’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Konya.

Türkiye’nin Her Yerinden Konya Otobüs Bileti İçin

Konya’da Gezilecek Yerler


Konya'da Gezilecek Yerler

Mevlana Türbesi

Mevlana Türbesi’nin içerisinde ve Külliyenin avlusundaki küçük odaların her birisinde görülmeye değer yapıtlar var ancak türbenin içerisinde fotoğraf çekmek yasak.

Üstelik Türbeden çıkar çıkmaz ise sizi II. Selim’in Konya şehzadeliği devresinde yapılmış Yavuz Sultan Selim Camii karşılıyor.


konya-sems-i-tebizi-turbesi

Şems-i Terbizi Türbesi

Türbe, Şerafettin Camii kuzeyinde daha önceden mezarlık olan Şems parkı içerisinde de yer alıyor. İlk yapının 13. yüzyılda yapıldığı düşünülmüş olsa da günümüz yapı 1510 senesinde Abdürrezakoğlu Emir İshak Bey doğrultusundan mescit ile eş güdümlü elden geçirilmiş ve genişletilmiştir ve sonuç olarak türbenin bahçesinde ilaveten İshak Bey Türbesi de yer alıyor.



konya-serafettin-camii

Şerafettin Camii

Mevlana Türbesi’nden Şems-i Tebrizi Türbesi’ne giderken Şerafettin Camii bütün haşmeti ile sizi karşılıyor. Ayrıca Hükümet konağının güneyinde yer alan camii ilk defa12 yy Yüzyılda Şeyh Şerafettin doğrultusundan yaptırılmış. 1336 senesinde ise tamamı ile yıktırılarak Çavuş oğlu Mehmet Bey doğrultusundan inşa ettirilmiş. Caminin dışı kadar içi de son derece güzel. Klasik bir Osmanlı mimarisi. Şerafettin Camii avlusunda duran polis karakolu da mimarisi ile ortama kamufle olmuş gibi duruyor.


konya-iplikci-cami

İplikçi Camii

Şemsettin Camii’nin tam karşısında yer alan İplikçi Camii de kentin mühim tarihi camilerinden biri. Şemsettin Altınoba doğrultusundan 1201 senesinde yaptırılmış, Somuncu Ebubekir doğrultusundan da 1332’de genişletilmiş. Ayrıca Camii İplikçiler Çarşısında yer aldığı amacıyla de İplikçi Camii ismini almış.

İplikçi Camii tam bir Selçuklu mimarisi ürünüdür. Selçuklu devresinde oluşturulan camilerin çoğunda bulunduğu gibi İplikçi Camii de dikdörtgen bir mimariye sahip. Bu nedenle mimari anlayışının nedeni ise İslamiyet’te ön safta namaz kılma ve sevabı yüksek bulunduğu amacıyla camilerin ön safları geniş olacak şekilde tasarlanıyormuş.


konya-aziziye-cami

Aziziye Camii

Konya çarşısı merkezinde yer alan Aziziye Camii, Muntazam kesme Gödene taşı ile oluşturulan camii Osmanlı’nın son devresi yapıtları arasında konumunu alıyor. Burada 1671-76 seneleri arasında Şeyh Ahmed doğrultusundan yaptırılan diğer bir camii vardı. Fakat bu camii yanınca 1867 senesinde Sultan Abdülaziz’in annesi Pertevnihal adına günümüz Aziziye Camii yapılır.

Ayrıca restorasyondan yeni çıkmış olan Aziziye Camii’nin dış mimarisi kadar iç mimarisi de ilgi çekiyor. Barok üslup caminin içerisinde de hissediliyor. Bu nedenle İstanbul’un boğaz hattındaki Camilerin iç mimarisine benziyor.


konya-alaeddin-cami

Alaeddin Camii

1220 senesinde Anadolu Selçuklu Devleti sultanı I. Alaeddin Keykubat ile aynı adı taşıyan tepe üstüne kurulan camii, tipik bir Selçuklu eseri. Yine dikdörtgen mimarisi ile ön saf sevabı düşünülmüş. Ama Camii etrafında  evlerin olmadığı amacıyla bayram ve cumalar dışına vakit namazlarına ön saflarda yer bulmak çok da zor olmuyor. Camii içerisinde bulunan mihrabın ahşap işçiliği ise görülmeye değer.


konya-catalhoyuk

Çatalhöyük

İnsanlığın gelişiminde önemli bir evre olan yerleşik toplumsal hayata geçişle birlikte, bununla beraber tarımın başlangıcı ve avcılık gibi önemli sosyal değişim ve gelişmelere tanıklık eden Çatalhöyük Neolitik Kenti, Güney Anadolu Platosuda yaklaşık 14 hektarlık bir alan üzerinde yer almaktadır. İki höyükten oluşan Çatalhöyük Neolitik Kenti’nin daha uzun olan Doğu Höyüğü, MÖ 7400 ve 6200 yılları arasına tarihlenen 18 Neolitik yerleşim katmanından oluşmaktadır. Buna ek olarak her yaştan inanın görmesini tavsiye ettiğimiz en önemli yerlerden biridir.


konya-ince-minare-tas-eserler-muzesi

İnce Minare Taş Eserler Müzesi

Konya’nın Selçuklu ilçesinde yer almaktadır. Selçuklu Sultanı II. İzzeddin Keykavus devrinde Vezir Sahip Ata Fahrettin Ali tarafından, hadis ilmi öğretilmek üzere 663 H. yılında inşa ettirilmiştir.


konya-karatay-medresesi

Karatay medresesi

Karatay Medresesi, II. İzzeddin Keykavus devrinde, Emir Celaleddin Karatay tarafından, 1251 yılında yaptırılmıştır. Mimarı bilinmemektedir. Osmanlı devrinde de kullanılan medrese 19. yüzyılın sonlarında terk edilmiştir.


konya-japon-kyoto-parki

Japon Kyoto Parkı

 Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından 2010 yılında hizmete sunulan ve 36 bin metrekarelik alanıyla Türkiye’nin en büyük Japon Bahçesi olan Konya Japon Parkı, Konya ile Kyoto arasında kardeşlik ilişkilerinin geliştirilmesi amacıyla yaptırılmıştır.


konya-sultan-selim-cami

Sultan Selim Camii

Mevlana Müzesinin yanında bulunan Sultan Selim Camii, Konya valisi tarafından 1558 yılında yapımına başlanmıştır. Klasik Osmanlı mimarisi kültürünü taşımaktadır. Bu yüzden gezi rehberine eklenmesi gereken yerlerdendir diyebiliriz.


konya-kultur-park

Kültür Park

Konya içerisinde bulunan ve Konya halkının en çok ziyaret ettikleri noktalardan birisi olan Kültür park sizleri de bekliyor olacaktır ve sonuç olarak gezi rehberinde olmasını tavsiye ettiğimiz yerlerdendir.


konya-istiklal-harbi-sehitleri-abidesi

İstiklal Harbi Şehitleri Abidesi

Çanakkale Harbi Cephesi, 1915 yılı ve sonrasında Konya’nın durumu, İstiklâl Harbi hazırlığı, harp ve savaşın kazanılmasından sonraki Konya ve köy hayatını anlatan bir kompozisyon ile düzenlenen İstiklâl Harbi Şehitliği, Mevlâna Müzesi ile Mevlâna Kültür Merkezi’nin arasında Üçler Mezarlığına bitişik olarak inşa edilmiştir. (1)


konya-aya-eleni-kilisesi

Aya Eleni Kilisesi

Hz.İsa’nın doğumundan 327 sene sonra Bizans İmparatoru Konstantinus’un annesi Helena, hac için Kudüs’e giderken Sille’ye uğramış, buradaki ilk Hıristiyanlık çağlarına ait oyma mabedleri görmüş, Hıristiyanlara Sille’de bir mabed yaptırmaya karar vermiştir.


konya-ecdat-parki

Ecdat Parkı

Selçuklu ve Osmanlı mimarisinden birbirinden güzel örneklerin yer aldığı park hem sizler için hem de sevdikleriniz ile birlikte vakit geçirebileceğiniz en güzel ortamlardan biridir.


Türkiye’nin Her Yerinden Konya Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Konya’da Gezilecek Yerler

Last modified: 7 Haziran 2021

Close