Yazar 11:56 Yurt İçi Gezi Rehberi

HATAY’DA GEZİLECEK YERLER

Hatay’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Hatay.

Türkiye’nin Her Yerinden Hatay Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Hatay şehrimizde incelemeler yaptık. Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış, Hatay mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

HATAY’DA GEZİLECEK YERLER


1-ANTAKYA ARKEOLOJİ MÜZESİ

Geçmiş tarihi ile bizleri etkileyen Hatay şehri, tüm bu kazı çalışmalarını tek bir alanda koruma altına alma için 2011 yılında temelleri atılan ve tamamlanma tarih 2014 yılını bulan müze içerisinde bulundurmuş oluğu tüm eserleri halk tarafından sergilenmeye başlamıştır. Ayrıca müze içerisinde toplamda 35 bin 433 eser bulunmaktadır. Kesinlikle görmeden gitmemeniz yerlerden birisidir.

konum olarak: Küçükdalyan, Antakya Reyhanlı Yolu No:117, 31120 Antakya/Hatay


2-TİTUS TÜNELİ

Tarihi olarak M.Ö. 1. yüzyıla kadar dayandığı bilinmektedir. Hatay’ın Samandağ ilçesinde bulunmaktadır. Yapının yapılış amacı dağlardan inerek yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla Roma imparatoru Vespasian tarafından yaptırılmıştır ve yapımında köleler ve işçiler çalıştırılmıştır. İnşaat İ.S.69 yılında başlamış, İ.S.81 yılında Halefi ve oğlu Titus tarafından bitirilmiştir. İsmini de buradan almaktadır. Kesinlikle görmenizi öneririz.


3-HABİBİ NECCAR CAMİİ

*Anadolu’da yapılan ilk Cami özelliğini taşımaktadır.

Antakya’nın 638 yılında Müslüman Arapların eline geçtiği dönemde inşa edilmiştir. Ayrıca bugünkü Türkiye sınırları içerisinde inşa edilen ilk cami olduğu kabul edilmektedir. İsmini Hz. İsa’nın havarilerine ilk inanan ve bu uğurda canını veren bir Antakyalı’nın adını taşımaktadır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.



4-SAİT PİERRE KİLİSESİ

* St. Pierre Kilisesi Hıristiyanlığın yayıldığı ilk mağara kilise…

Saint Pierre Kilisesi Hatay ilinin Reyhanlı ilçesinde bulunur. Yapının inşa tarihi tam olarak bilinememektedir ve ayrıca söylentilere göre ise Hristiyanlık dinini ilk olarak burada açıklandığı ve orada bulunan insanların benimsediğine inanılmaktadır.

Saint Pierre Kilisesi Roma döneminde aktif olarak kullanılmaya başlanmış ve yeniden tadilat yapılarak halk için ibadete açılmıştır. Ayrıca kilise içerisinde Milattan Sonra 4 ve 5’inci yüzyıllara ait mozaik kalıntılarına da rastlanmıştır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


5-ST SİMON MANASTIRI

Hatay ilinin Defne ve Samandağ ilçelerinin arasında yer alan Aknehir Mahallesinde yer alır. Stilitler Tarikatı kurucusu St. Simon tarafından 6. Yüzyılda inşa edilmiştir. Erken Hıristiyanlığın hac merkezi olarak düşünülmektedir ve buna ek olarak yapıyı farklı yapan özelliklerinden birisi ise St Simon 10 metre uzunluğundaki bir taşın üstünde 45 yıl boyunca yaşamıştır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


6-HARBİYE

Hatay ilinin Çağlayanlar bölgesi olan Harbiye, merkeze 6 km uzaklıkta bulunmaktadır. Vadinin güney kısmından çıkan kaynakların şelaleler oluşturmuş ve Asi Nehrine kavuşturmuştur. Ayrıca Roma döneminin parlak zamanlarında her insanın ziyarette bulunduğu bu yer halen günümüzde de ziyaretçi akınına uğramaya devam ediyor. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


7.Sarı Selim Camii

Geçmişten günümüze kadar ibadete kapatılmayan cemilerden birisidir.

Hatay ilinin Payas ilçesinde bulunan mimari yapı 1574-1575  yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Ek olarak yapımında kullanılan malzemelerin farklılığı ile çok fazla tadilat görmemiştir. Ayrıca Osmanlı’nın büyük yapılarından birisidir. Ayrıca caminin kuzeyindeki, Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi’nin bir bölümünü oluşturan hamam, caminin kuzeyinde bedesten ile kervansaray arasında yapılmıştır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


8-BEŞİKLİ MAĞARA

Mağara içerisinde bulunan 12 mezar vardır. Bu arada bulunan mezarlar birbirinden duvar ile ayrılmış olup odalı bir yapı haline getirilmiştir. Aynı zamanda yer yer kapıların açıldığı bölümlerdeki sütunlar, sütun başlıkları, kademeler ve üst örtüyü kısmen süsleyen motifler orijinallerine uygun biçimde yapılmıştır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


9-PAYAS FORTRESS

Hatay ilinde bulunan ve 1200’lü yıllarda inşa edilen bir kaledir. Cenevizliler tarafından inşa edilmiştir. Kalenin inşası tam olarak bilinmemektedir. Haçlı ordusunun Anadolu’da yaptığı ilk kalelerindendir. Daha sonra Müslümanların yönetimine geçen kale hacca giden yolcuların güvenliğini temin etmiştir. Sonrasında ise şehrin simgelerinden birisi haline gelmiştir. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


10-SOKULULU KERVANSARAYI

Sokullu Mehmet Paşa tarafından 1574 yılında yaptırılmıştır. Ayrıca kervansarayın mimarı Mimar Sinan’dır. kervansarayın yapılma amacı ise ülke Halep’e giden yolcuların, tüccarların ve hacca giden hacıların konaklaması için yapılmıştır. Buna ek olarak kervansaray içerisinde odalar, dükkanlar, cami, medrese, hamam vardır. Daha sonra aradan geçen zaman ile yeniden tadilat görerek halka yeniden açılmıştır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


11-İSKENDERUN SAHİLİ

Bir sonraki Hatay’da Gezilecek Yerler başlığı ile İskenderun sahili olacaktır. Ayrıca Akdeniz bölgesinin en güzel şehirlerinden birisi olan Hatay, misafirlerini de bu eşsiz manzaralarda ağırlamaya devam ediyor. İskenderun sahiline gittiğiniz de mavinin her tonundaki deniz suları sizleri karşılayacak ve görüntünün keyfini çıkarabilirsiniz. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


12-BÜYÜK ANTALYA PARKI

Hafta sonları ve tatillerde sevdikleriniz ile birlikte vakit geçirebileceğiniz en güzel yerlerden birisidir. Üstelik Park içerisinde bulunurken yeşil görüntüsü ve çeşitli aktiviteler ile zamanınızı en güzel bir şekilde geçirebileceğiniz ideal ortamlardan birisidir diyebiliriz. Ayrıca park içerisinde bulunan çeşitli hayvanlar ile de çocuklarınızın dikkatini çekmeyi başaracaktır. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


13-SEYİR TERASI

Her insanın dikkatini çeken ve en çok ziyaret ettikleri yerlerden birisi olan seyir terası sizleri de bekliyor olacak. Şehir manzarası ve serinletici rüzgarı ile sizlere oldukça huzur verecek olan bu yere, sonuç olarak Hatay ilinin gezilecek en güzel yerlerinden birisidir. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir de diyebiliriz.


14-SARISEKİ KANYON PARKI

Aileniz, arkadaşlarınız ve sevdikleriniz ile birlikte vakit geçireceğiniz bir diğer yerlerden birisi ise sarıseki kanyon park diyebiliriz. Son olarak park içerisinde piknik yapmak, gezinmek ve ferahlatıcı havanın keyfini çıkarmak sizler için oldukça iyi gelecektir. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


15-BAKRAS KALESİ

Hatay’ın Belen ilçesinde bulunmaktadır. Helenistik dönemden kalma önemli eserlerden birisidir. Romalılar, Bizanslılar ve sonuç olarak ise Haçlılar tarafından aktif olarak kullanılmıştır. Ancak sağlamlığı nedeniyle her koşula karşı ayakta kalmayı başarabilmiştir. Kesinlikle gitmeniz gereken yerlerden biridir diyebiliriz.


Türkiye’nin Her Yerinden Hatay Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Hatay’da Gezilecek Yerler

Last modified: 6 Mayıs 2021

Close