Yazar:
İrem Öz
 Paylaşılan Tarih:
15 Haziran 2023

Priene Antik Kenti Hakkında Her Şey

#Yurt İçi

Priene, Türkiye’nin batısında, Aydın iline bağlı bir bölgede yer alan etkileyici bir antik yerleşimdir. Tarih severler ve arkeoloji tutkunları için gerçek bir hazine değerinde olan antik kentlerden biri de Priene Antik Kenti’dir.

Priene Antik Kenti Nerededir ?

Priene Antik Kenti, Aydın ilinin Söke İlçesi’nin Güllübahçe Mahallesi’nde yer almaktadır. Kent, Didim-Güllübahçe yolu üzerinde, Samsun (Mykale) dağının eteklerinde bulunur.

Priene Antik Kenti’ne Nasıl Gidilir ?

Priene Antik Kenti’ne özel aracınızla, Didim-Güllübahçe yolunu takip edilerek ulaşabilirsiniz. Ayrıca, otobüsle gitmek isterseniz bunun için öncelikle Söke’ye gitmeniz gerekmektedir. Söke’den Güllübahçe Mahallesi’ne giden dolmuşlardan yararlanarak antik kente ulaşabilirsiniz. Ek olarak, Söke’den taksiyle de uygun fiyata kente ulaşmanız mümkün.

Priene Antik Kenti’ne Ne Zaman Gidilir ?

Priene Kenti’ni her mevsimde ziyaret edebilirsiniz. Ancak Priene Antik Kenti’ni gezmek için en ideal dönem genellikle Nisan-Mayıs ve Eylül-Ekim ayları arasıdır. Yaz aylarında yüksek sıcaklıklar, kışın da soğuk ve yağışlar nedeniyle olumsuzluklarla karşılaşabilirsiniz.

Priene Antik Kenti Giriş Ücreti Ne Kadar ?

Priene Antik Kenti giriş ücreti, 2023 yılında 75 TL’dir. Antik kente müze kartınızla ücretsiz giriş yapabilirsiniz. Ayrıca öğretmen kimlik kartı ile de ücretsiz giriş mümkündür.

Priene Antik Kenti Ziyaret Saatleri Ne Zaman ?

Haftanın her günü açık olan antik kentte, açılış ve kapanış saatleri mevsime göre değişiklik göstermektedir.

Yaz dönemi: Açılış saati 08.30, Kapanış saati ise 19.00’dır.
Kış dönemi: Açılış saati 8.30, Kapanış saati ise 17.00’dır.

Ayrıca, gişelerin kapanış saati 18.30’dır.

Priene Antik Kenti’nin Tarihi

Priene, 12 İyon kentinden biridir. 12 İyon kenti olan Milet, Priene, Myus, Efes, Kolophon, Eritrai, Klazomenai, Foça, Samos, Kios, Teos, ve Lebedos’un meydana getirdikleri dini ve siyasi birliğin toplantı merkezi olan “Panionion“, Priene’nin sınırları içinde kalıyordu. Ayrıca bu törenleri, Priene’liler yönetiyorlardı. Bu da Priene’nin önemini arttırıyordu. Herodotos’a göre Panionion’a katılan 12 kentten birinin Priene olmasından yola çıkarak, Priene’nin tarihinin İ.Ö. 7. yüzyıla kadar gittiği düşünülmektedir.

Antik dönemden bugüne kadar gelen anlatımlara göre kenti kuranlar İonia’ya göç eden kolonistlerdi. Liderleri ise Atina’nın efsane kurucusu Kodros’un oğlu, Aepytos’tur. Priene’nin bu nedenle tarihsel süreçte hep Atina’ya bağlı kaldığı varsayılmaktadır. Antik kaynaklara göre Priene, İ.Ö. 645-546 yılları arasında Lydia egemenliğinde, sonrasında da Pers egemenliğinde yaşamıştır. Priene Kenti, Menderes Nehri’nin yavaş yavaş denizi doldurması sonucu bugün denizden epey uzaklaşmış ve bir iç kent haline gelmiştir. Etrafının bataklık hale gelmesi ve deprem sonucunda 13. yy.’dan sonra tamamen terkedilmiştir.

Priene Antik Kenti’nde Gezilecek Yerler

Priene Tiyatrosu

Tiyatro, Roma çağında gerçekleştirilen değişikliklere rağmen Helenistik geleneği korumuştur, bu yönüyle önemlidir. Tiyatronun İ.Ö. 3 yüzyılda inşa edildiği bilinmektedir. Toplamda 50 sıralı bir cavea ile 5000 kişi kapasiteli bir tiyatrodur. Sahnesi, 21 metre uzunluğunda ve 2,74 metre genişliğindedir. 2 katlı olan sahnenin, bugün sadece alt katı görünmektedir.

Athena Tapınağı

Athena Tapınağı, antik yerleşim Priene’nin en eski ve en önemli yapılarından birisidir. Yapı, deniz seviyesinden yaklaşık 97 metre yüksekliktedir. Tapınağın mimarisi klasik dönem Helen mimarisine uyum göstermektedir.

Agora

İ.Ö. 3 yüzyılda inşa edilmiştir ve şehrin merkezinde yer almaktadır. Üç tarafı stoalarla çevrilidir ve stoaların arkasında da magazinler bulunmaktadır. Agora toplamda 2 blokluk bir araziyi kapsamaktadır ve 75,60 x 46,35 metre boyutlarındadır. Agoranın ortasında Hermes’e adanmış bir sunak bulunmaktadır. Bu sunağında doğusunda da taşlarla oluşturulmuş 2 platform yer almaktadır. Agorada birçok heykel altlığı ele geçirilmiştir.

Bouleuterion

Tiyatro ile birlikte Priene’nin en iyi korunmuş yapısıdır. Kareye yakın bir form gösterip 20 x 21 m ölçülerindedir. Ortasında bir sunak olan ve üç kenarında duvarlara paralel yükselen basamaklar şeklinde oturma yerleri olan kapalı bir salondur. Toplam oturma kapasitesi 640 kişidir. İki kapı arasında kalan loca şeklindeki dörtgen niş ise konuşmacılar içindir. Salonunun ortasında mermerden bir sunak bulunmaktadır.

Prytaneion

Hemen Bouleuterion’un yanındadır. Peristilli ev şeklindedir. Yani etrafındaki sütun galerisinin üzeri çatıyla örtülmüş, bir avlunun çevresine dizili mekanlardan oluşmaktaydı. Toplam 8 odasının açıldığı kare şeklinde bir avlusu vardı. M. Ö. 2. yüzyıla tarihlenmektedir. Prytaneion içindeki yarım sütun formundaki kitabede, Prytaneion’da görevleri olan kişilerin isimleri yer almaktadır.

Priene Kutsal Alan Stoası

Agora’nın hemen kuzeyinde M.Ö. 2 yüzyılda yapılmış bir “Kutsal Stoa” bulunmaktadır. Burada bulunan bir yazıta göre bu stoa, Kapadokya Kralı VI. Ariarathes tarafından yaptırılmıştır. Yazıt ise İ.Ö. 130 yılına tarihlendirilmektedir. Odanın duvarındaki kitabeden, o dönemde Julian takviminin kullanıldığı anlaşılmaktadır.

www.biletara.com

Last modified: 22 Haziran 2023