Yazar:
İrem Öz
 Paylaşılan Tarih:
23 Haziran 2023

Cunda Adası Hakkında Her Şey

#Yurt İçi

Cunda Adası, Ege Denizi’nin güzelliklerini ve özellikle tarihi dokusunu bir araya getiren benzersiz bir destinasyondur. Bu büyüleyici ada, tarihi sokakları, muhteşem plajları ve ayrıca lezzetli yerel mutfağıyla ziyaretçilerine eşsiz bir deneyim sunmaktadır. Doğası ve huzurlu atmosferiyle Cunda Adası, tatil severler için adeta bir cennettir.

Cunda Adası Nerededir ?

Ege Bölgesi’nin kuzeyinde yer alan ada, Balıkesir’in Ayvalık İlçesi’nde yer almaktadır. Bir köprü aracılığıyla ulaşım sağlanan Cunda Adası’na, deniz yoluyla da ulaşım sağlanabilmektedir. Ayrıca ada, Ayvalık merkezine 8 km, Sarımsaklı bölgesine de 13 km uzaklıkta bulunmaktadır.

Cunda Adası’na Nasıl Gidilir ?

Cunda’ya ulaşım oldukça kolaydır. Bulunduğunuz şehirden otobüs ile ulaşım sağladıktan sonra otogarda şehir merkezine giden minibüs veya şehir içi otobüslerle yolunuza devam edebilirsiniz. İstanbul üzerinden adaya, denizyolu ulaşımı ile gelmek mümkündür. İDO feribotları ile Bandırma’ya geçip, sonrasında adaya gidebilirsiniz. Eğer kendi aracınızla gidecekseniz, en doğru güzergah için navigasyon kullanabilirsiniz.

Cunda Adası Konaklama Seçenekleri

Cunda’da konaklamak için pek çok alternatif bulunmaktadır. Adanın merkezinde restore edilen Rum evleri, otel ve pansiyon olarak işletilmektedir. Dilerseniz bu tesisleri tercih edebilirsiniz. Eğer doğayla iç içe bir konaklama deneyimi yaşamak isterseniz adanın batı tarafında bungalov ya da kamp tipi konaklama yerlerini tercih edebilirsiniz.

Cunda Adası’nın Tarihi

Cunda Adası, manastırları, kiliseleri, evleri, dükkânları, değirmenleri ve homojen kent dokusu ile özgün niteliklerini korumuş tarihi yerleşmelerden biridir. Ada ve çevresine, burada yaşayan Rum nüfus tarafından “güzel kokulu ada” anlamında Moshonisia/Moschonesi adı verilmiştir. Osmanlılar ise adayı “Cezire-i Yunda / Yunda Adası veya Yund Adası/Cunda” olarak adlandırmıştır. 15. yüzyılda Osmanlı yönetimine giren ve Midilli Mutasarrıflığına bağlı bir ilçe olan Cunda, 1862 yılında Ayvalık’tan bağımsız bir belediye, 1908 yılında da bucak olmuştur. Kurtuluş Savaşı sonrasında boşaltılan adaya Lozan Antlaşmasından sonra Girit ve Midilli’den gelen mübadiller yerleştirilmiştir. Ek olarak, Cunda adası, 1980 yılından beri “Alibey Adası” olarak anılmaktadır.

Cunda Adası’nda Gezilecek Yerler

Rahmi M. Koç Müzesi-Taksiyarhis Kilisesi

1873 yılında Rumların geleneksel olarak uyguladıkları Bizans mimarisi stilindeki yapı, döneminde Cunda adasının metropol kilisesiydi. Vakıflar Meclisi kararı ile Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na kiliseyi müzeye dönüştürmek için tahsis edilmiştir. Tarihi binanın restorasyonu yapılmış ve 2014 yılında Ayvalık Rahmi M. Koç Müzesi olarak hizmete açılmıştır.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı-Ayos Yannis Kilisesi

Cunda’da Aşıklar Tepesi üzerinde, küçük bir yapıdır. Ayvalık – Alibey Adası girişinde solda bulunmaktadır. Üç denizi de gören bir konumdadır. Ortaçağ Hisarı şeklinde bulunan bu manastır ve kilise; Edremitli iki keşiş tarafından, Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethinden kısa bir süre sonra kurulmuş ve Aziz Yahya’ya (St.John, St Yuhanna) atfedilmiştir. Devrinde önemli azizleri, patrikleri ve keşişleri barındırmıştır. Söz konusu yapının ve yanında bulunan yel değirmeninin onarım ve restorasyon çalışmaları yapılmış ve oraya Büyükelçi Necdet Kent kitaplığı yerleştirilmiştir. Âşıklar Tepesi, Cunda adasının her iki yakasının da panoramik olarak görülebileceği eşsiz bir seyir noktası.

Leka Panaya Manastırı

Cunda Adası’nın Dalyan boğazında, zeytinlikler içinde, boğaza egemen bir yapı; ada merkezine en yakın manastırdır. Leka adının nereden geldiği bilinmiyor. Restorasyonu ve onarımı yapılarak günümüze kazandırılan yapı, bugün, Komili ailesinin malikânesi olarak kullanılıyor.

Bunların dışında;

Yöre halkının Despot Evi olarak bildiği görkemli yapı, yüzyıl öncesinin havasını bugüne taşıyan tarihi Taş Kahve, karşısında Tavuk Adası ve üzerindeki Ay Yoannu Tou Prodromou Manastırı’nın kalıntıları, adaya damgasını vuran yapılardan yalnızca birkaçı.

Cunda’nın kuzeye uzantısı olan Pateriça, Doğa Parkı ile arasında bulunan Güvercin Adası da bölgeye, bölge tarihine kendi özel katkısını sunuyor. Yabani güvercinlerin yaşadığı ada eski bir korsan sığınağıdır. Yaşlandıklarında, ellerindeki kandan ve günahtan arınmak için adaya gelen korsanların sığındığı, ortaçağa ait Aya Yorgi Manastırı’nın kalıntıları, geçmiş günlerin görkemini hâlâ taşımakta.

Arnavut kaldırımlı sokaklar, zarif işlemeleriyle birbirinden güzel sivil mimari örnekleri, Cunda Adası’nın belirgin motiflerinden.

Cunda Adası Plajları

Cunda Adası, tatilcilerin öncelikle plajları keşfetmek istediği bir cennettir. Hem ücretli hem ücretsiz seçenekler sunan plajlar, temiz ve serin Ege Denizi’nin keyfini çıkarmanızı sağlar. Bölgede bulunan plajlardan bazıları:

– Cunda Halk Plajı (Duba Plajı)
– Kleopatra Plajı,
– Ortunç Koyu
– Patriçya Koyu (Pateriça Plajı)
– Akvaryum Koyu
– Cennet Dalyan Koyu
– Çataltepe Plajı

Ayrıca, bölgede tercih edebileceğiniz çok sayıda ücretli plaj da bulunmaktadır.

www.biletara.com

Last modified: 23 Haziran 2023