Yazar 15:15 Yurt İçi Gezi Rehberi

KAHRAMANMARAŞ’TA GEZİLECEK YERLER

Kahramanmaraş’ta Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Kahramanmaraş.

Türkiye’nin Her Yerinden Kahramanmaraş Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Kahramanmaraş şehrimizde incelemeler yaptık. Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış, Kahramanmaraş mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

KAHRAMANMARAŞ’TA GEZİLECEK YERLER


1-ABDULHAMİTHAN CAMİİ

1993 yılında yapımına başlamış olan cami Kahramanmaraş şehrinin simgelerinden birisi haline gelmiştir Osmanlı Devletinin II. Abdülhamit Han’a ithafen inşa edilen yapı ihtişamı ve mimarisi oldukça iyi bir şekilde tasarlanmıştır.


2- KAHRAMANMARAŞ ARKEOLOJİ MÜZESİ

Kahramanmaraş Merkez de bulunan arkeoloji müzesi 1977 de kurulan ve sürekli kendisini geliştirme devam eden müzedir. Sebebi ise 1947 yılında Taş Medrese’de kurulmuş olup 1961 yılında Kahramanmaraş Kalesi’ne taşınmıştır. 1975 yılında ise İl Merkezinde, Azerbaycan Bulvarı’nda bulunan bugünkü binasına taşınmış olan müze halen aynı binada hizmet vermektedir. Müze içerisinde toplamda 30.000 eser bulunmaktadır.


3-ULU CAMİİ

Kahramanmaraş’ta bulunan Ulu Camii Dulkadiroğlu beyliğinden kalan camidir. Yan tarafında Taş medrese ve Kapalıçarşı bulunmaktadır. Kahramanmaraş Kalesine de oldukça yakın bir konumda yer almaktadır.

Camii 1496 yılında Dulkadiroğulları’ndan Süleyman oğlu Ala Üd-Devle Bey tarafından yaptırılmıştır.

Ana mekanı dikdörtgen şeklindedir. Üçgen şeklindeki mihrap; mukarnas, palmet ve lotüs motiflerinden oluşmuştur. Minaresi camiden bağımsız şekildedir. Taban kısmı karedir.


4-ASHAB-I KEHF

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde yer alan bu yer (Kuran’da Kehf Suresi’nin 9 ile 26. ayetleri arasında geçen Mağara arkadaşları manasına gelen, Ashab-ı Kehf efsanesine göre yedi gencin 309 yıl saklandıkları kutsal mağaranın bu külliye içinde olduğu inancı vardır. Tarihte de bu değer kabul görmüş olacak ki ecdat bölgeyi camii, çeşme, han/kervansaray, medrese yapıları ile adeta insanların uğrak merkezi haline getirmiştir.



5-KAHRAMANMARAŞ KALESİ

Kalenin tam olarak yapım tarihi bilinmemektedir fakat Hitit döneminde yapıldığı düşünülmektedir. Kale yapımında moloz taş ve kesme taş malzeme kullanılarak inşa edilmiştir. Özellikle 7-8. yüzyıllar da Bizanslılar ve Müslüman devletler arasında sık sık el değiştirdiği için kale defalarca tahrip olmuş onarım görmüştür. Bu noktada esaslı bir onarımın Osmanlı Padişahı Kanuni Sultan Süleyman(1520-1566) tarafından yaptırılmıştır.(1)


6-YEDİKUYULAR KAYAK MERKEZİ

Yaz mevsimlerinde Dağ Bisikleti, Binicilik, Kampçılık, Kaya Tırmanışı Dağcılık, Su Sporları kış mevsimlerinde ise Kayak, Kızak, Snowboard, Doğa yürüyüşü, Kar Motoru aktiviteleri yapacağınız en güzel yerlerdendir. Sevdikleriniz ile birlikte vakit geçireceğiniz en güzel yerlerden biridir.


7-DÖNGEL MAĞRALARI

Kahramanmaraş’ın Tekir ilçesinde bulunan bu yer macera severler için oldukça uygun bir yer olduğunu söyleyebiliriz. Bu alan içerisinde mesire alanları, ormanlık, ve dağ yürüyüşü yapabileceğiniz oldukça ideal bir ortamdır. Mağaraların en alt kısımlarında bulunan derin ve soğuk su bulunur.


8-YEŞİLGÖL

Kahramanmaraş’ın Tekir ilçesinde bulunan ve son günlere kadar bir çok kişinin bilmemiş olduğu doğası bozulmayan yerlerden biridir. Gölün kaynağı halen bulunamamıştır. Kahramanmaraş’ın en güzel yerlerden birisi olarak listemize girmiştir.


9-KAHRAMANMARAŞ ETNOĞRAFYA MÜZESİ

1904 yılında Maraşlı mutasarrıf (sancak yöneticisi) Mahmut Arif Paşa tarafından yaptırılmıştır ve Cumhuriyet döneminde Valilik binası olarak da kullanılmıştır. 2010 yılında yeniden restore edilerek hizmete açılmıştır.


10-YEDİ GÜZEL ADAM MÜZESİ

Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesinde yer alan şairler kentinin isminin ilk adımının atıldığı yer olarak geçen bu yer makalemizde yer almaktadır.

Müzede Edebiyatın tarihi ve bu alanda şehrimizin önde gelen kalem sahiplerinin: Projeksiyonlar ile diğer seslendirme ve film teknolojileri ile anlatıldığı tasarım ve görsel özeni yüksek bir müze özelliği taşıyacak, ayrıca bunların yanı sıra konferans salonu, büyük bir kütüphane kısmı binayı bütünleyen diğer mekanlardır. Bina ise 1863 yılında açılmıştır.


11-DONDURMA MÜZESİ

Kahramanmaraş’ta Gezilecek Yerler ve dondurma kenti olarak bilinen Kahramanmaraş, anılarını yaşatmak için faaliyete geçirmiş olduğu Dondurma Müzesini hizmetinize açmıştır. İçerisinde dondurmanın nasıl yapıldığı ile ilgili her bilgiyi bulabilirsiniz.


12-CEYHAN KÖPRÜSÜ

Kahramanmaraş merkez de bulunan ve ismini de Ceyhan nehrinden almıştır. Köprünün tam olarak yapım tarihi net olmasa da tahminler 16. Yüzyıla ait olduğu düşünülmektedir. Moloz taş kullanılarak yapılmıştır.


13-1920 KURTULUŞ MÜZESİ

Kahramanmaraş Kalesinde bulunan yerde1919’da başlayan işgalden 12 Şubat 1920’de kurtuluşun kazanılmasına kadar geçen mücadele döneminde yaşanan 18 önemli olay minyatürlerle bu müzede anlatılmaktadır.


14-KILAVUZLU MESİRE ALANI

Kahramanmaraş merkeze 5 km uzaklıkta bulunan bu yer hafta sonları ve tatillerde sevdikleriniz ile birlikte geçirebileceğiniz en güzel alanlardan biridir. Alan içerisinde bölgenin en büyük yel değirmeni, çay bahçesi, yapay şelale ve havuzu, dev çocuk oyun alanları, yürüyüş alanları, spor aletleri, kamelyaları, mescidi ve otoparkı bulunmaktadır.


15-HURMAN KALESİ

Kahramanmaraş’ın Afşin ilçesinde bulunan bu tarihi yer Roma çağında yapıldığı düşünülmektedir.(4.Y.Y.) Daha sonra 6.Y.Y. gelindiğinde Bizans ve 8. yüzyılda Abbasilerin egemenliği altında kalenin yönetimi sağlanmıştır. Selçuklu Sultanı I. İzzeddîn Keykâvus tarafından ve 1216 yılında fethedilerek Selçuklu hâkimiyetine geçmiştir.


16-KAPALIÇARŞI

Şehir içinde şehir kelimesini tam olarak anlatan yerlerden birisidir. Kapalıçarşı içerisinde A-Z ye ihtiyacınız olan ne var ise oradan temin edebilirsiniz.


Türkiye’nin Her Yerinden Kahramanmaraş Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Kahramanmaraş’ta Gezilecek Yerler

Last modified: 6 Mayıs 2021

Close