Yazar 14:34 Yurt İçi Gezi Rehberi

Ramazan Ayı ve Ramazanda Gezilecek Yerler

Ramazan Ne Zaman Başlıyor?

“11 Ayın Sultanı” olarak bilinen Ramazan Ayı 2022 yılında 2 Nisan 2022 tarihinde başlıyor. 1 Nisan 2022 tarihinin gecesi ilk sahura kalkılacak. 1 Mayıs 2022 tarihinde de sona erecek.

2022 Ramazan Bayramı Ne Zaman?

2 Nisan 2022 – 1 Mayıs 2022 tarihlerinde denk gelen Ramazan Ayının bitmesiyle Ramazan Bayramı‘na giriş yapmış olacağız.

Ramazan Bayramı 3 günlük bir dini bayramdır.

Ramazan Bayramı 1. Günü: 2 Mayıs 2022 Pazartesi

Ramazan Bayramı 2. Günü: 3 Mayıs 2022 Salı

Ramazan Bayramı 3. Günü: 4 Mayıs 2022 Çarşamba

Ramazan Ayı Gelenekleri Nelerdir?

Ramazan gelenekleri nelerdir?” diye soruyorsanız sizin için bir kaç tanesini aşağıda sıraladık. Özellikle camilerin minarelerine asılan mahya ile Ramazan ayı gelişinin haberini veriyor.

Camilere Mahya Asmak

Osmanlı Devleti’nden bu zamana gelen bir kültür camilere mahya asmak. İki minare arasına kandillerden oluşan yazıların asılmasıyla Ramazan Ayının coşkusunu yansıtıyorlar. Ramazana özel anlamlı sözler ve ifadeler yer alan ışıklı kandiller muhteşem bir görsel sunuyor.

Ramazan Davulcuları

Hem alarmlı saatlerin hem de cep telefonu alarmlarının hayatımıza girmesi ile Ramazan Davulcularının iş yükü azalmış oldu. Eskilerden bu yana hem sahur hem de iftar vaktinin yaklaştığının habercisi olan davulcular günümüzde de “Ramazan Geleneği” olarak hala varlıklarını sürdürüyorlar

Hacivat ve Karagöz

Genel adı Gölge Oyunu olan ancak ülke çapında ün salmış olan Hacivat ve Karagöz Oyunu olarak tanınan Ramazan geleneği. Eskilerden bu yana Ramazan aydında iftardan sonra kurulan panayır ve şenlik alanlarında çoluk, çocuk, genç, yaşlı demeden zevkle ve keyifle izledikleri bilgili Hacivat ve doğrucu Karagöz’ün muhteşem atışmaları hala bazı kentlerimizde devam ediyor.

İftar Zamanı Top Atmak

 Bu gelenek 1821 yılında Anadolu Hisarı’ndaki topun ateşlenmesiyle başladı. Ve hala devam eden gelenekler arasındadır. Hem sahur hem de iftar vakti için kullanırız. Sahurda imsak vaktinin geldiğini, iftarda da orucun açılma zamanın geldiğini haber verir. Vakit ezanlarından önce sesi duymak için kulak kesilmeniz yeterli.

Güllaç Tatlısı

Pastanelerde ve marketlerde güllaç tatlısını veya güllaç yufkasını sıklıkla görmeye başladığımız Ramazanın eşsiz lezzetlerinden biri Güllaç. Oldukça hafif ve sütlü bir tatlı olan güllaç antep fıstığı ve mevsim meyveleri ile süslenince tam bir görsel şölen sunuyor.

Ramazan Pidesi

İftar vakti yaklaştığında sokakları saran mis gibi pide kokusu. Evet! Ramazan Pidesi. Fırın ve pastanelerin önünde uzun kuyruklar oluşmasına sebep olan bu lezzet Ramazan ayının damak şenlendiren lezzetlerinden.

Ramazan Ayında Gezilecek Yerler

Mevlana Türbesi ve Müzesi, Konya

Hoşgörünün ve barışın temsilidir, Mevlana. Tam adı Mevlana Celaleddin Rumi’dir. Mesnevi, Divan-ı Kebir, Fîh-i Mâ-Fîh, Mecâlis-i Seb’a ve Mektûbât eserlerinin arasındadır. Konya’da bulunan Kubbe-i Harda (Yeşil Kubbe) olarak bilinen dergah, türbe ve değerli eşyalarının bulunduğu yapı mutlaka görülmesi gereken bir yapı.

Mevlana Türbesi Nerede?

Balıklıgöl, Şanlıurfa

Şanlıurfa 9 bin yıllık tarihi ile hem tarihi hem de inanç turizmi ile önemli şehirlerden bir tanesidir. Peygamberler şehri olarakta anılan şehirde Balıklıgöl kesinlikle ziyaret edilmedi gereken bir yer. Hz. İbrahim Peygamberin Nemrut ve halkın taptığı putları yıkması sonucu Urfa Kalesi’nden ateşe atıldığı anlatılır. Ancak Hz. İbrahim’in ateşe düştüğü an ateşin su, odunlarında balık olduğu söylenir. O zamandan bu zamana gölün şifalı olduğuna inanılır.

Balıklıgöl Nerede?

Hırka-i Şerif Camii, İstanbul

Bu cami 1851 yılında Hırka-ı Şerif’in korunması ve ziyarete açılması için Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Her yıl 1 milyondan fazla ziyaretçi akınına uğramaktadır. Çünkü Hz. Muhammed’in Veysel Karani’ye hediye ettiği bu Hırka-i Şerif her ramazan ayının ilk cuma gününde ziyaretçileri ile buluşuyor.

Hırka-i Şerif Camii Nerede?

Ulucamii, Bursa

Bursa Ulucamii’yi Ahmet Hamdi Tanpınar Bursa’da Zaman şiirinde şöyle tasvir etmiş:

Bursa’da bir eski cami avlusu,
Küçük şadırvanda şakırdıyan su;
Orhan zamanından kalma bir duvar…
Onunla bir yaşta ihtiyar çınar
…”

Ulucami Nerede?

Hacı Bektaş Veli Dergahı, Nevşehir

Hacı Bektaşi Veli, hem Anadolu’nun Türkleşmesine hem de Osmanlı Devletinin kurulmasına büyük etkisi ola bir düşünürdür. Bektaşi Tarikatı’nın pir evi olan bu dergah Nevşehir’de ziyaret edilmeyi bekliyor.

Hacı Bektaş Veli Dergahı Nerede?

“Aradığın Bilet Burada!”

www.biletara.com

Last modified: 16 Mayıs 2022

Close