Yazar 04:11 Yurt İçi Gezi Rehberi

Mardin’de Gezilecek Yerler

Mardin’de Gezilecek Yerler ve farklı şehir mimarisi ile karşınızda Mardin

Türkiye’nin Her Yerinden Mardin Otobüs Bileti İçin

Mardin denildiğinde ilk aklımıza gelen diğer şehirlerden ayıran özelliği olan mimarisi geliyor değil mi? Peki sizler ile beraber şehrin tarihi geçmişine, mutfağına ve en çok da merak ettiğimiz Mardin’de Gezilecek Yerler nerelerdir inceleyelim

Mardin’de Gezilecek Yerler


Mardin-Deyrulzafaran-Manastırı

Deyrulzafaran Manastırı

Mardin’in 4 kilometre doğusunda yer almaktadır. Manastırın yapılış tarihine baktığımızda 5. yüzyıllara kadar indiğini görüntüleyebiliriz. Ayrıca 1932’ye kadar 640 yıl boyunca Süryani Ortodoks patriklerinin ikametgah yeri olmuştur.


Mardin-kasimiye-medresesi

Kasımiye Medresesi

Kasımıye Medresesi Artuklu‘lar Döneminde yapılmaya başlanmıştır ancak Akkoyunlu hükümdarı Cihangiroğlu Kasım Padişah döneminde 1457-1502 yıllarında tamamlanmıştır. Halen günümüzde de sağlam bir şekilde kalan yapılardan bir tanesidir.


Mardin-muzesi

Mardin Müzesi

Mardin’de gezilecek yerler diyoruz ve hatta uğramanızı tavsiye ettiğimiz yerlerden birisi de Mardin Müzesi.

1895 yılında patrikhane olarak yapılan Mardin Müzesi’nin binası, şehrin tarihi değerleri arasında yer alıyor. Antakya Patriği İgnatios Behnam Banni tarafından inşa ettirilmiştir. Müze olarak kullanılmasına ise 2000 yılında yapılan restorasyonun ardından başlanılmıştır.



mardin-sakip-sabanci-kent-muzesi

Sakıp Sabancı Mardin Kent Müzesi

Hem eski yapıyla ilişkilendirilen ve hem de yeni yapı ekleri, taş, cam ve çelik malzemenin birlikte kullanıldığı, iki yapı arasındaki dönemsel farklılığı ortaya koyacak bir cephe anlayışıyla tasarlanmıştır. Simgesel olarak, eski kışla binasının bitkisel bezemeli taş giriş kapısı, işlevsel gereksinmeler doğrultusunda yapılan cam modülün içinde korunarak, müzenin Mardin mimarisine dair sergilenen ilk parçasıdır. Sonuç olarak gezilecek yerler arasında tavsiyelerimizdendir.


Mardin-tellalar-carsisi-revakli-carsi

Tellalar Çarşısı (Revaklı Çarşı)

Tarihle iç içe olmak aynı zamanda küçük hediyelik eşyalar almak için eğlenceli bir yolculuk sunan Revaklı Çarşı, Sipahiler Çarşısı veya Tellallar Çarşısı olarak da adlandırılıyor. Çarşının bulunduğu yolun iki tarafında revaklar ve bu revakların arkasında sıralanmış dükkanlar bulunuyor. Ancak her gördüğünüzü almak isteyeceğinizden dolayı hazırlıklı gitmenizi tavsiye ederiz.


mardin-meryem-ana-kilisesi

Meryem Ana Kilisesi

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Süryanilerin yoğun olarak yaşamış olduğu Anıtlı köyünde bulunan ve tarihi 2 bin yıl öncesine uzanan Meryem Ana Kilisesi, mimarisiyle görenleri kendine hayran bırakıyor ve hatta ülkenin ve dünyanın pek çok şehrinden ziyaretçi akınına


mardin-sehidiye-camii

Şehidiye Camii

Minare 1916 mimar Lole tarafında inşa edilmiştir. İki şerefeye de ayrı yollardan çıkılmaktadır. Ayrıca minarenin çeşitli sitili değişik tarzların harmanlanarak kullanıldığı göstermektedir ve taş işçiliğinin harika örneklerinden biridir.


mardin-tarihi-ulu-camii

Tarihi Ulu Camii

Hem Mardin hem de çevre yerlerde bulunan camilerin en eskisidir. Şehir merkezinde bulunur, Zinciriye Medresesi’nin alt tarafında bulunur, hatta Adını verdiği mahallededir. İlk inşası bilinmemekle birlikte 1176 tarihinde var olduğu kayıtlarda geçiyor.


mardin-emir-hamamı

Emir Hamamı

Emir hamamları Kula ilçesinin 18 km kuzeydoğusunda, bulunuyor. Gediz nehrinin yakınında bulunan köyün Gerençayı kenarındadır. Emir hamamları Roma dönemine ait hamam kalıntıları göze çarpmaktadır ve günümüze kadar restorasyonlar sayesinde günümüz tarihine ulaşmayı başarmıştır hatta en güzel tarihi miraslar arasındadır.


mardin-latifiye-camii

Latifiye Camii

Mardin‘ şehrinin büyüleyici havasını yoğunlaştıran yapılar arasındaki Latifiye Camii, 1314 yılı ile başlarında yapılamaya başlanmış olup, Abdullatif Bin Abdullah tarafından yaptırılmıştır. Caminin minaresi ilk olarak Mısır Valisi Muhammed Ziya Tayyar Paşa tarafından yapılmış olup, günümüzdeki minaresi ise 1845 yılında Musul Valisi Gürcü Mehmed Paşa tarafından inşa ettirilmiştir ve sonuç olarak Mardin’de gezilmesini tavsiye ettiğimiz yerlerden biridir.


mardin-firdevs-kasrı

Firdevs Kasrı

Yapının ilk şekli Artuklu sultanlarına mal edilir. Bütün Mardin’i gören ve Mezopotamya ovasına doğru benzersiz bir manzaraya sahip olan, sürekli rüzgar alması nedeniyle yaz aylarında tercih edilen böyle bir köşkün, bütün Mardin hakimleri tarafından kullanılmış olduğundan dolayı birçok değişiklik geçirmiş olduğu söylenebilir. (1)


Mardin şehrinin eşsiz güzelliklerine birlikte konuk olmuş bulunduk. Birazda birbirinden güzel olan yemeklerinden bahsedelim. Peki Mardin sofrasında bizleri neler bekliyor… Mardin mutfağından en güzel yemekler sayfamızdan ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin Her Yerinden Mardin Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Mardin’de gezilecek yerler

Last modified: 8 Haziran 2021

Close