Yazar 11:39 Yurt İçi Gezi Rehberi

Ihlara Vadisi

Ihlara Vadisi Özellikleri

18 kilometre uzunluğunda, ortalama 150 metre derinliğinde ve 200 metre genişliğinde, bünyesinde binlerce yaşam alanı bulunan Ihlara Vadisi, diğer kanyonlardan farklı olarak geçmiş dönemlerde içerisinde insanların yaşadığı dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğini taşımaktadır.

İnternette ki aramalarda sıklıkla sorulan bir soru da “Ihlara Vadisi bir kanyon mu?” şeklinde. Evet! Ihlara Vadisi dünyanın en büyük kanyonu olma özelliğine sahip.

Hasandağı’nın volkanik püskürtmesi ve tektonik hareketleri ile oluşmuş. Ancak bugün ki şekline seller, rüzgarlar, birçok doğa olayları ve en önemlisi Melendiz Çayı’nın etkisiyle bugün ki halini almış.

Melendiz Çayı, vadi boyunca otuza yakın menderes çizer. Kuş bakışı 10 km uzunluğa sahip plan vadi çayın yaptığı bu menderesle ile toplamda 18 km uzunluğundadır. Melendiz çayı sayesinde vadi boyunca görkemli ve çarpıcı güzellikler sizi bekliyor.

Vadiye toplamda 397 basamaklı bir merdivenden iniliyor. Vadiye iner inmez sizi karşılayan yeşillikler, muhteşem ılıman havası ve Melendiz Çayı’nın sesi bu merdivenlerin çıkışını kolaylaştırıyor. 🙂

Duvar gibi düz kayalıklar ve yapısı gereği kolay oyulduğu için, yüzyıllar önce burası insanlara da ev sahipliği yapmış. Hristiyanlığın ilk dönemlerinden itibaren Ihlara Vadisi’nde bir çok kilise gözlenmektedir. Örnek olarak vadide Eğritaş, Ağaçaltı, Kokar, Pürenliseki ve Yılanlı Kiliseleri verilebilir.

ıhlara vadisi planı

Ihlara Vadisi Nerede?

Hem turistlik olarak hem de doğal güzelliği nedeniyle oldukça merak edilen bir bölge burası.

Ihlara Vadisi nerede?, Ihlara Vadisi hangi ilde?” şeklinde internet ortamında bir çok aratma mevcut. Bir kafa karışıklığı da Ihlara Vadisi’nin Kapadokya’dan da erişilebilir olması. Ancak vadi Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlıdır.

Yani , Ihlara Vadisi Aksaray il sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ihlara Vadisi Kapadokya’da Mı?

Vadi, Kapadokya bölgesinin güneyinde Aksaray ili sınırları içinde kalmaktadır. Kapadokya’dan düzenlenen günlük turlar ile vadiyi gezmek mümkün.

Ihlara Vadisi’ne hem Aksaray hem de Nevşehir ilinden ulaşım mevcut. Ancak iki il merkezinden de öncelikle Ihlara köyüne gidilmesi gerekiyor. Vadi, Aksaray’a 40 km, Nevşehir’e 100km uzaklıkta.

Ihlara Vadisi Yol Tarifi

Yol Haritası

Ihlara Vadisine Nasıl Gidilir?

Ihlara Vadisi Aksaray’ın Güzelyurt ilçesine bağlı. Öncelikle bulunduğunuz noktadan “Aksaray Otobüs Bileti” alarak şehir merkezine ulaşabilirsiniz. Aksaray otogarından her yarım saatte bir Ihlara Vadisi’ne dolmuşlar kalkıyor. Bu araçları kullanarak Ihlara Vadisine kolaylıkla ulaşabilirsiniz.

otobüs bileti biletara
otobüs bileti

Ihlara Vadisi Giriş Ücreti Ücreti Ne Kadar?

Aksaray Ihlara Vadisi giriş ücreti 2022 yılında 70 TL bir ücrete sahip. Hafta içi her gün açık olan vadi sabah 08:30 da açılıyor ve akşam 19:00 kapanıyor.

www.biletara.com

Visited 14 times, 1 visit(s) today

Last modified: 7 Kasım 2022

Close