Yazar 06:34 Yurt İçi Gezi Rehberi

BİTLİS’TE GEZİLECEK YERLER

Bitlis’te Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Bitlis.

Türkiye’nin Her Yerinden Bitlis Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Bitlis şehrimizde incelemeler yaptık. Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış, Bitlis mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

BİTLİS’TE GEZİLCEK YERLER


1-AHLAT MEZAR TAŞLARI

Bitlis ilinin en çok dikkat çeken yerlerinden birisi olduğu belirtmemiz gerekiyor.

Bitlis ilinin Ahlat ilçesinde yer alan bu yer dünyada bulunan en eski mezarlarından birisidir. Ahlat mezar taşları Anadolu’nun Orhun Abideleri olarak da bilinmektedir. Tarihi ise M.Ö. 900 Yıllara dayanmış olsa da günümüze kadar ulaşmayı başarmıştır.


2-NEMRUT KRATER GÖLÜ

Bitlis’te Gezilecek Yerler dedikten sonraki durağımız Nemrut Krater Gölü oluyor.

Bitlis ilinin Tatvan ilçesinde yer alan bu göl Dünyada ikinci, Türkiye’de ise en büyük krater gölü olma özelliğini yaşıyor. İsmini de M.Ö. 2100 yılında yaşamış olan Babil Hükümdarı olan Nemrut’tan almıştır.


3-HARABE ŞEHİR

Bitlis ilinin Ahlat ilçesinde bulunan bu yer ise Neolitik Çağdan kalma mağaralardan oluşmaktadır. Anadolu Topraklarında bulunan tek Budist Tapınağı olduğu da düşünülmektedir. Mağaralar içerisinde birbirinden farklı desenler ve kabartmalar bulunmaktadır.


4-EMİR BAYINDIR KÜMBETİ

1477 yılında yapılan ve günümüze kadar gelen en değerli eserlerden biridir. İsmini ise Akkoyunlu Hükümdarı Sultan Yâkub’a karşı isyan ederek verdiği savaşta öldürülen Akkoyunlu Türkmen beylerinden Emîr Bayındır Rüstem tarafından yaptırılmıştır. Yapımında kullanılan taşlar tamamen kesme taş olup oldukça dayanıklı bir şekilde tasarlanmıştır.


5-İSLAHİYE MEDRESESİ

1216 yılında Selçuklular tarafından inşa edilen en önemli eserlerimizden biridir. 1589 yılında yeniden Şerefhan tarafından tadilat görerek yapısı güçlendirilmiş ve günümüze kadar oldukça iyi bir şekilde gelmiştir. Döneminde ise sanat ve bilim adamlarının yetiştirildiği önemli bir yerdir.



6- AHLAT KÜMBETLERİ

Bitlis ilinin bir diğer özelliklerinden birisi ise Ahlat’ta bulunan kümbetlerdir.

Yapıların inşasının net olarak tarihi bilinememektedir. Şekilleri ise eski Türk çadırlarını andırmaktadır. Bitlis‘te bulunan bu kümbetler şehrin simgesi haline gelmiştir.


7-AHLAT SAHİL KALESİ

Sultan Süleyman’ın İran seferinden dönerken Ahlat içerisine girip Atalarını ziyaret etmiştir. Geri dönmeden önce Mimar Sinan ve Zal Paşa’ya kale inşası için emir vermiştir. Kale inşası yapılırken Kanuni Sultan Süleyman’ın söyledikleri işçilik ve yapı yöntemleri ile yapılmıştır. Kale duvarları yüksek değil ve etrafı 3.000 adım olacak şekilde tasarlanmıştır. Günümüze kadar tarihin getirdiklerine dayanamayıp bir çok duvarı yıkılmıştır.


8-İSKENDERPAŞA CAMİİ

Bitlis sınırları içerisinde bulunan en değerli yapılardan bir tanesi ise İskender Paşa camidir. Caminin yapım tarihi 1584 olup İskender Paşa tarafından yaptırılmıştır.


9-AYGIR GÖLÜ

Bitlis ilinin Adilcevaz ilçesinde yer alan bu eşsiz göl, volkanik bir set gölüdür. Derinliği 190 metre olarak belirlenmiştir. Bitlis içerisinde bulunurken sevdikleriniz ile en güzel vakit geçirebileceğiniz yerlerden biridir.(1)


10-KAYAK MERKEZİ

Bitlis içerisinde bulunurken bir sonraki durağımız kayak merkezi oldu. Kış mevsimlerinde Bitlis halkının ortak buluşma adresi diyebiliriz. Siz değerli okurlarımızın da bu eğlenceye ortak olmanızı öneririz.


Türkiye’nin Her Yerinden Bitlis Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Bitlis’te Gezilecek Yerler

Last modified: 11 Mayıs 2021

Close