Yazar 12:54 Yurt İçi Gezi Rehberi

AYDIN’DA GEZİLECEK YERLER

Aydın’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Aydın.

Türkiye’nin Her Yerinden Aydın Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan güzel ve tarihi şehirlerimizden birisi olan Aydın şehrimizde incelemeler yaptık. Nereleri gezebiliriz, önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış, Aydın mutfağında hangi lezzetlerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

AYDIN’DA GEZİLECEK YERLER


1-ALABANDA ANTİK KENTİ

Aydın’ın Çine ilçesinde bulunan Alabanda Antik Kenti en eski şehirlerden birisidir. Şehrin ismi Ala (at), banda (yarış) anlamına gelen kelimelerden türemiştir. Şehir içerisinde Bouleterion, agora, tiyatro, Roma hamamları, Zeus Khrysaoris Tapınağı, anıt mezarlar bulunmaktadır.


2-NYSA ANTİK KENTİ

 M.Ö. 3. yüzyılın ilk yarısında Seleukos’un oğlu I. Anthiochos Soter tarafından kurulmuş olan antik kent Aydın’ın Sultanhisar ilçesinde yer alır. Şehrin hikayesi ise Hermes, çocuk Dionysos’u büyütmesi için Nysa Dağının perilerine emanet etmiştir.


3-GÜZELÇAMLI MİLLİ PARK

Aydın halkının ve Aydın şehrine gelen her insanın geldiği ve tatil yapmış olduğu en güzel doğa harikalarından birisidir. Her yaştan insanın görmesini düşündüğümüz mavi deniz duyu ve yeşil orman manzarası ile tatilinize oldukça keyif katacaktır.


4-ARAPAPIŞTI KANYONU

Aydın’a yolu düşen herkesin gitmesini düşündüğümüz yerlerden birisi ise ARAPAPIŞTI KANYONU‘ dur. Oluşması yıllar süren bu yerde gezinti yaparken antik dönemlerden kalan yerleri de göreceksiniz.


5-TRALLEİS ANTİK KENTİ

Kentin ismi antik kaynaklarda çoğunlukla Tralleis, ender olarak da Trallis şeklinde geçmektedir. Konum olarak oldukça verimli topraklar üzerine kurulu olan bu yer İskender tarafından kuşatılması sonrasında Helenistik krallıklar arasında sık sık el değiştirilmiştir. Diğer antik kentlerde olduğu gibi Tralleis bir kavim olan Traller ve Argonlular tarafından Dor göçleri sonrasında kurulmuş ve ismini de buradan almıştır. Antik zamanlardan kalan en çok dikkat çeken tarihi mekanlardan birisidir.



6-AYDIN ARKEOLOJİ MÜZESİ

2012 tarihinde açılmış olan ve 15 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Konum olarak Aydın’ın merkezi yerlerinden olan Ilıcabaşı mahallesindedir. Müze de bodrum, giriş ve bir kattan oluşan bin 340 metrekare sergi salonu bulunmaktadır. Müze içerisinde taş, cam, pişmiş toprak, sikkeler ve mozaik yer döşemesinden oluşan arkeolojik eserler sergilenmektedir. Aydın ili ve çevresinde bulunan en önemli eserleri burada görüntüleyebilirsiniz.

kaynak: www.kulturportali.gov.tr


7-ALİNDA ANTİK KENTİ

Aydın’ın Karpuzlu ilçesinde yer alan antik yerleşim yerlerinden biridir. Geçmiş medeniyetlerden kalan en güzel yapılardan biridir.

Kentin tarihine baktığımızda İ.Ö. 4. yy. kadar dayandığını söyleyebiliriz. Alinda Hitit İmparatoru olan II. Mursilis döneminde Sena Irmağı ülkesine bağlı bir şehirdi. I. Mursilis döneminde Alinda kentinin adının İalanti olduğu bilinmektedir.


8-KOCARLI CİHANOĞLU KÜLLİYESİ

Aydın’ın Koçarlı ilçesinde bulunan bu yapı 18.Y.Y dan kalma bir yapıdır. Cihanoğulları’nı baskınlardan korumak için yaptırılan bina, konakla bağlantılı bir halde iken 1948 yılında geçirdiği bir yangın sonucu konağın yanıp yıkılması ile kule tek başına kalmıştır. 19. Y.Y. yeniden düzenleme yapılarak teras ve hamam bölümü eklenmiştir. 20. yy başlarında hamam olarak işletilmek üzere kiraya verilmiştir.


9-NUSUHPAŞA KÜLLİYESİ

Aydın’ın Köprülü mahallesinde yer almaktadır. Yapı içerisinde Han, dershane mescid, medrese bulunmaktadır. Külliye Nasuh Paşa tarafından 1120 yılında inşa ettirildiği düşünülmektedir.

Külliyenin bânisi babası Osman Paşa’dan dolayı Osmanoğlu diye tanınmış, Karaman beylerbeyiliği, Aydın muhassıllığı ve Şam valiliği görevlerinde bulunmuş, daha sonra bağımsız bir beylik kuracağı şüphesiyle idam edilmiştir.


10-ATÇA MERKEZ PARK

Aydın’da en çok dikkat çeken yerlerden birisi olan Atça ilçesi, yerleşim farklılığı ile dikkatleri üzerine çekerken merkezinde bulunan parktan da bahsetmeden geçmeyelim. Sevdikleriniz ve aileniz ile birlikle en güzel vakit geçirebileceğiniz en güzel yerlerden biridir.


Türkiye’nin Her Yerinden Aydın Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Aydın’da Gezilecek Yerler

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Last modified: 6 Mayıs 2021

Close