Yazar 14:58 Yöresel Lezzetler

Kocaeli’ de Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Kocaeli Yemekleri Listeledik

kocaeli-izmit-pismaniye

Kocaeli Yemekleri >> Kocaeli’de Ne Yenir? Kocaeli’nin Neyi Meşhur?

Kocaeli’ye seyahat planınız mı var? Peki Kocaeli’ye gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Kocaeli yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Kocaeli her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

kocaeli

Kocaeli’ de Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Kocaeli Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !


Sizin İçin 10 Lezzetli Kocaeli Yemeklerini Listeledik.

1. Cızlama

kocaeli-mancarli-kandira-pidesi

Bazı bölgelerde hem akıtma hem de krep olarak bilinen kahvaltılara eşlik eden eşsiz lezzet Kocaeli’nde karşımıza cızlama olarak çıkıyor. Tatlı veya tuzlu istenilen şekilde tüketilen cızlama sıcacık bir çay eşliğinde efsane bir lezzete dönüşüyor.

2. Umaç Çorbası

Kocaeli yöresel lezzetlerinden Umaç Çorbası özellikle kış aylarında Kocaeli halkının vazgeçemediği efsane lezzetlerden biri oluyor. Çünkü az malzeme ile hazırlanan pratik bir lezzet. Başrolünde un olan çorbanın yan rollerinde ise yağ, toz biber ve tuz eşlik ediyor. Kocaeli’de soğuk bir sabahta sıcacık bu çorbayı kesinlikle denemelisiniz.

3. Kocaeli Kandıra Yoğurdu

Ünü il sınırlarını aşmış Kocaeli yöresel lezzetlerinden biriside Kandıra Yoğurdu. Hem inek hem de manda sütünden yapılan bu mis gibi lezzeti kesinlikle denemelisiniz. Bakır kaplarda mayalanıyor ama asıl lezzeti 1/3 inek ve 2/3’ü manda sütü oranından alıyor. Daha ilk lokmanızda neden bu kadar övdüğümüzü anlayacaksınız ve bir kaç pakette eve yanınızda götüreceğinizi düşünüyoruz.

4. Yarımca Kirazı

Bursa’nın şeftalisi, Malatya’nın kayısısı Kocaeli’nin de Yarımca Kirazı. Napolyon kirazı veya Hacı Abdullah kirazı olarakta bilinen Yarımca Kirazı Kocaeli’nin Körfez İçlesinde yetişen ve şehirle özdeşleşen bir lezzettir. Büyük, kırmızı, sulu ve lezzeti şahane Yarımca kirazını yol üstlerinde ki tezgahlardan bile satın alabilirsiniz.

5. Mancarlı Kandıra Pidesi

kocaeli-mancarli-kandira-pidesi

Mancar, Kocaeli’nde yetişen yöresel bitkilerden biri. Hem yemeği hem de pidesi yörede sıklıkla yapılıyor. Ancak günümüzde Mancarlı Kandıra Pidesi gün geçtikçe rağbetini yitiriyor. Ispanaklı pideyi andıran tadı ile Mancarlı Pideyi yerinde Kandıra’da denemenizi kesinlikle tavsiye ederiz.

6. Ciğceli Kavurma

Pirinç veya bulgur pilavından yapılan pilavın üzerine kuşbaşı et dökülerek servis edilen ve tüketilen bir lezzet Ciğceli Kavurma. Peki bunu yöresel lezzet yapan nedir diye sorabilirsiniz. Diğer pilav üstü kavurmalardan farklı olarak bu lezzetin üzerine süt kaymağı konulrak servis ediliyor. Bu süt kaymağının ismi ise “ciğce”. Hem pilava lezzetini vermiş hem de ismini. Kesinlikle denemeniz gereken bir lezzet.

7. Mancar Yemeği

Az önce Mancarlı Kandıra Pidesinden bahsetmiştik. Şuanda başrolde Mancar Yemeği var. Yörede yetişen bu lezzetli bitkinin hem pidesi hem de yemeği severek tüketiliyor. Mancar yörede hodan veya kaldirik otu olarak da biliniyor. Ispanak yemeğine oldukça benzeyen bu lezzeti yerinde denemelisiniz.

kocaeli-izmit-otobus-bileti

8. Dartı

Dartı ne bir yemek ne de bir meze. Kocaeli bölgesinin yöresel sosu diyebiliriz. Yapımı biraz zahmetli ama bu zahmete değer bir lezzete sahip Dartı yörede oldukça seviliyor. Kaynatılan sütlerin beklemesinin ardından üzerinde oluşan yağ tabakası başka bir tencerede pişirilmesi ile yapılıyor. Keşkek veya makarnaların üzerine eklenerek tüketilen lezzet sabah kahvaltılarının da vazgeçilmezi.

9. Değirmendere Fındığı

Kocaeli’de Halıdere ve Gölcük arasında yetiştirilen Değirmendere Fındığı 150 yıllık köklü bir geçmişe sahip. Şekli itibari ile bildiğimiz fındıklara göre daha yassı ve sivri bir yapıya sahip. Hem yemek yemde tatlılarda kullanılmaya müsait bir lezzeti var. Gölcük bölgesinde köylü pazarlarından kolaylıkla bulablirsiniz.

10. Pişmaniye

kocaeli-izmit-pismaniye

Kocaeli’ de Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar güzel yemeklerden sonra sıra geldi tatlıya. Kapanışı Pişmaniye ile yapmak istiyoruz. 1600’lü yıllarda Ermeni ustaların elinden çıkan bu lezzetin ünü Kocaeli’ ni aşmış tüm ülkeye yayılmıştır. Kocaeli’nden ayrılırken eşe dosta hediye olarak kutu kutu pişmaniye almayı unutmayın.


Türkiye’nin Her Yerinden Kocaeli Otobüs Bileti İçin

biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close