Yazar 15:12 Yöresel Lezzetler

Aydın’da Ne Yenir? Sizin İçin 10 Lezzetli Aydın Yemekleri Listeledik

aydin-pasa-boregi

Aydın Yemekleri >> Aydın’da Ne Yenir? Aydın’ın Neyi Meşhur?

Aydın’a seyahat planınız mı var? Peki Aydın’a gitme sebebiniz tarihi yerler görmek mi, yoksa Aydın yemeklerinin tadına bakmak mı? Bize sorarsanız Aydın her iki seyahat sebebi içinde beklentiyi karşılayan bir ilimiz.

aydin-pasa-boregi

Aydın’da Gezilecek Yerler için blog yazımıza göz atabilirsiniz. Ancak bugünkü konumuz lezzetli Aydın Meşhur Yemekleri !

Haydi Başlayalım !

Aydın Otobüs Bileti İçin Tıklayın


aydin-cine-koftesi

1. Çine Köftesi

Hemen hemen her ilimizin ya ilinin yada belirli bir ilçesinin adıyla meşhur bir köftesi vardır. (bknz:İnegöl Köfte) Aydın’ında tabi ki kendine has bir köftesi var, Çine Köftesi ! Ancak Çine köftesini özel kılan durumlar var.

Çine köftesini özel kılan özelliklerinden bir tanesi içerisinde tuzdan başka baharat bulunmamasıdır. Bir diğer özellik ise içerisinde eklenen ekmeğin daha önceden ıslatılarak ve suyu sıkılmış halde köfte harcına eklenmesidir. Uluslar arası bir üne sahip olan Çine Köftesini kesinlikle denemelisiniz.


aydin-kirli-kizartmasi

2- Kırlı Kızartması

Aydın sebze yemekleri konusunda oldukça zengin bir yöredir. Aydın meşhur yemeklerinden biri olan Kırlı Kızartması da bunun bir örneği.

Malzemeleri patlıcan, yeşil sivri biber, soğan, sarımsak ve tabi ki zeytinyağı olan kızartma soğuk olarak servis edilir, yanında muhakkak yoğurt ile tüketilir.


aydin-yuvarlama

3Yuvarlama

Özel günlerde sıklıkla sofrada yerini alır Yuvarlama. Yapımı biraz uğraştırır ancak lezzetine değer bir uğraştır bu. Son sunumunda eklenen tereyağı ile lezzetine doyum olmuyor.

Kıyma, soğan, yumurta ve baharatların bir araya gelip yuvarlanarak önce tavada kızartılması, ardından tereyağı, su ve yine çeşitli baharatların bulunduğu bir tencerede pişirilmesiyle yapılır. Yoğurt ve üzerine tereyağlı sos ile servis yapılıyor.


aydin-pasa-boregi

4- Paşa Böreği

Aydın’ın yöresel yemeklerinden bize göre en lezzetlisinden bahsedeceğiz size. Paşa Böreği !

El açması yufkalar et suyuyla ıslatılıyor. Yufkalar arasına hazırlanan kıyma harcını eklenmesi ile efsane bir lezzet hazırlanıyor. Ve son olarak en üst katına dökülen yoğurt ve kıyma harcı ile paşa böreği yemeğe hazır hale geliyor. Yedikten sonra vazgeçemeyeceğiniz bir lezzet olacak.


aydin-kedirgen

5- Kedirgen Kavurması

Yabani kuşkonmaz otu olarakta bilinen Kedirgen otu Osmanlı mutfağında da sıklıkla karşılaştığımız bir lezzet. Ancak sadece bir lezzet değil panzehir olarak kullanılan aynı zamanda bağışıklık sistemini de destekleyen Kedirgen Otu tam bir şifa deposu.

Aydın mutfağında Kedirgen Otu kuru veya taze soğan, sarımsak ve özel baharatlar ile kavrularak tüketiliyor. Bu şifa kaynağı yemeği mutlaka denemelisiniz.



aydin-tahinli-pide

6- Tahinli Pide

Söke, Nazilli ve Yenipazar ilçelerinde pide dükkanlarında rahatlıkla tüketebileceğiniz bir lezzet tahinli pide. Bu dükkanlarda pidenin bin bir çeşidini bulabilirsiniz. Buradaki dükkanlardan birine uğramadan kesinlikle şehirden ayrılmayın.

Bol şekerli üzerine eklenen fındık ve cevizlerle tam bir enerji deposu olan Tahinli Pide Aydın yöresel yemekleri listemizde yerini alıyor.


aydin-keskek


7- Keşkek

Keşkek, Anadolu’nun hemen hemen her yöresinde karşımıza çıkar. Ama Aydın’da da özel bir yere sahiptir.

Buğday, tavuk veya kuzu ve tereyağından yapılan keşkek, üzerine dökülen tereyağı ve kırmızı biberden yapılan sosu ile midenize lezzet şöleni yaşatabilir. Aydın’da özellikle düğün ve sünnet gibi özel günlerde yapılır.


aydin-bolama

8- Bolama

Bolama veya Lok Lok Pilavı olarak bilenen bir pilav çeşidi. Ancak sadece pilav diyemeyiz. Bu bir dilek veya adak yemeği olarakta yörede yapılıyor.

Bir tencereye tavuk veya kuşbaşı etler konuluyor. Pilavında pişeceği geniş bir tepsiye ters kapatılıyor ve tencerenin ağzı kapanacak şekilde tepsiye su konuluyor. Ardından pirinç suyun içine ekleniyor. Hepsi piştiğinde ortasında et olan lezzetli bir pilav sizi bekliyor.


aydin-kabak-cicegi-dolmasi

9- Kabak Çiçeği Dolması

Bildiğiniz bütün dolmaları unutun. Hiç bir çiçek dolması yediniz mi? Aydın’ın yöresel yemeklerinin arasında Kabak Çiçeği Dolması var. Aydın’a gittiğinizde bu lezzeti kesinlikle denemelisiniz.

Kuş üzümü, dereotu ve fıstık gibi malzemelerle iç harcı hazırlanan dolmanın lezzetini bir hayal edin. Kabak çiçeklerinin içerisine doldurulup, tencereye dizdikten sonra üzerine limon suyu, su ve birazcık şeker ekleyerek pişiriliyor. Ancak önemli bir husus var yemeğin ana malzemesi çiçek olduğu için servis yapılırken çok nazik olunmalı.


aydin-zerde

10- Zerde

Aydın’ da Ne Yenir?” diye soruyorsanız sanırım cevaplandırdık. O kadar yemekten sonra sıra geldi tatlımıza. Zerde, Aydın mutfağına ait bir lezzet.

Osmanlı zamanından bu yana severek yenilen bu tatlının asıl maddesi Safran olarak biliniyor. Günümüzde Safran’ın çok pahalı olmasından dolayı zerdeçal ile bu lezzetli tatlı yapılmaya devam ediyor. Aydın‘da bu orijinal lezzeti kesinlikle denemelisiniz.


Türkiye’nin Her Yerinden Aydın Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Last modified: 21 Haziran 2021

Close