Yazar:
İrem Öz
 Paylaşılan Tarih:
16 Nisan 2024

Mersin Taşkuyu Mağarası Hakkında Her Şey

#Yurt İçi

# Seyahat

Mersin‘in Taşkuyu köyü yakınlarında bulunan Taşkuyu Mağarası, sıra dışı güzelliğiyle ziyaretçilerini büyülemektedir. Mağara, doğal oluşumlarıyla görenleri hayran bırakırken, içerisinde barındırdığı jeolojik değerlerle de dikkat çekmektedir.

Taşkuyu Mağarası Nerededir ?

Taşkuyu Mağarası, Akdeniz Bölgesi’nde bulunan Mersin İli’nin sınırları içinde yer almaktadır. Mersin’in Tarsus İlçesi’nin Taşkuyu Köyü’nde bulunmaktadır. Tarsus ilçe merkezine 13 km, Mersin’e ise yaklaşık 30 km mesafede yer almaktadır.

Taşkuyu Mağarası’na Nasıl Gidilir ?

Taşkuyu Mağarası’na ulaşmak için öncelikle Tarsus İlçe Merkezi’ne gitmeniz gerekmektedir. Buradan kuzeye yönelerek ilerlenmelidir. Eshab-ı Kehf Mağarası ile çok yakın olması nedeniyle Tarsus İlçe merkezindeki Eshab-ı Kehf tabelaları da takip edilerek Taşkuyu Mağarası’na ulaşılabilmektedir.

Taşkuyu Mağarası Giriş Ücreti

Taşkuyu Mağarası’na giriş ücreti alınmamaktadır. Ayrıca, otopark kullanımı da ücretsizdir. Mağara, haftanın her günü 08.00 -19.00 saatleri arasında ziyaret edilebilmektedir.

Taşkuyu Mağarası’nın Oluşumu

Bu mağara, permo-karbonifer yaşlı mermerler ile bunları örten miyosen yaşlı kireçtaşları dokanağında oluşmuştur. Mağara, kireçtaşlarının erimesi sonucunda meydana gelmiştir. Mağaranın içinde bulunan sarkıt, dikit, sütun ve damla taşları da kireçli suların içindeki kirecin çökelmesi sonucunda meydana gelmişlerdir.

Taşkuyu Mağarası’nın Özellikleri

Taşkuyu Mağarası, deniz seviyesinden 214 metre yüksekliğindedir. Mağaranın bilinen uzunluğu 470 metredir. Yüzeye çok yakın olmasından dolayı mağarada sıcaklık 19.5 ile -24 C derece arasında ve nispi nem %77 – %89 arasındadır.

Mağaranın ana girişi ilk keşfedildiğinde 1 metre çapındaydı. Çalışmalar sonucunda, iki insanın rahat girebileceği şekilde genişletildi. Kapıdan içeri girip 15 m. gittiğinizde 8 m. derinliğinde 6 m. çapında dairesel bir çukur ile karşılaşılmaktadır. Çukurdan aşağıya indiğinizde de 300 m2lik sarkıt, dikit ve travertenlerle süslü bir galeri karşınıza çıkmaktadır.

Mağara, birbirine bağlı galerilerden oluşmaktadır. Galerinin yüksekliği yer yer 10 metreye kadar çıkmaktadır. Her bir galeride sarkıt, dikit, sütun, duvar, perde ve örtü damla taşları, havuzlar yer almaktadır. Ayrıca Türkiye’deki mağaralarda nadir rastlanan eksantrik (aykırı oluşum) ve mağara incileri bulunmaktadır.

www.biletara.com

Last modified: 16 Nisan 2024