Yazar 12:42 Duyurular

MARMARA DENİZİ ÖLÜYOR!

Marmara Denizi Ölüyor! Marmara denizinde bulunan ve müsilaj olarak bilinen deniz salyası her geçen gün etkisini belirtmeye devam ediyor. Deniz salyası, son olarak Erdek, Yalova, Mudanya, Gemlik, Gebze, Gelibolu sahillerini kaplamış durumda. Deniz salyası sorununun çözülmemesi halinde gelecek yıllarda daha fazla görüleceği yetkililer tarafından belirtildi. Peki deniz salyası nedir?

Deniz salyası, deniz ortamında oluşan mikroorganizmaların aşırı artış göstererek ortama salgıladıkları organik bileşikler sonucunda oluşuyor. Bu organik bileşikler suyla temas ettiklerinde şişiyor, gözle görünür hale geliyor ve deniz salyası oluşuyor. Deniz salyasının oluşması için bazı özel koşullara ihtiyaç vardır. Bu özel koşullar için yüksek derece de azot ve fosfat girdisi ve su sıcaklığına ihtiyaç vardır.

DENİZ SALYASI NE ZAMAN NE NASIL TEMİZLENİR?

deniz salyalarının mevsimsel geçiş süreci tamamlandığı ve deniz suyu yeterli sıcaklığa ulaştığı zaman ortadan kalkacağı görüşünde. Deniz salyası, neredeyse tüm bitkiler ve bazı mikroorganizmalar tarafından üretilen kalın, yapışkan bir madde. Balıkçı ağlarına yapışan deniz salyası, avlanmayı zorlaştırıyor.

“DENİZE GİRİLMESİNİ TAVSİYE EDİLMEZ.”

Deniz salyasının oluşmasında etkili olan durumlardan bir tanesi ise atıklardandır.

Fitoplankton gruplarının fotosentez yaparak hızla üremesi için besin maddesine ihtiyaçları var, ve bu besini azot, fosfor gibi karasal kökenli elementlerden sağlıyor.

Fitoplanktonlar aslında atmosferin en önemli oksijen kaynakları ancak Prof. Sarı’nın dikkat çektiği gibi “Biz denize o kadar çok atık yükledik ki, onlar da bu atığı azaltmaya çalışıyorlar, çok ürüyorlar ve sonucunda müsilaj ortaya çıkıyor.”


Marmara Denizi Ölüyor!

biletara.com

Visited 3 times, 1 visit(s) today

Last modified: 31 Mayıs 2021

Close