Yazar 19:42 Yurt İçi Gezi Rehberi

Afyon’da Gezilecek Yerler

Afyon’da Gezilecek Yerler ve en güzel tarihi şehirlerimizden birisi olan Afyon.

Türkiye’nin Her Yerinden Afyon Otobüs Bileti İçin

Her döneme ev sahipliği yapmış olan tarihi şehirlerimizden birisi olan Afyon şehrinde nereleri gezebiliriz?

Önceki dönemlerden bizlere neler miras kalmış?

Afyon mutfağında Nasıl lezzetler bizleri bekliyor?

Hangi yemeklerin bizleri beklediğine gelin hep beraber inceleme yapalım.

AFYON’DA GEZİLECEK YERLER


afyon-kalesi

Afyon Kalesi

Afyon’da gezilecek yerler diyoruz ve ilk başta kalesinden bahsetmek en doğru tercihimiz olacaktır.

Yerden 226 Metre yüksekte bulunan kale ilk olarak Frigler Dönemine ait bulgular ortaya çıkarmıştır. Hatta kale içerisinde bir çok tapınma yerleri ve su çukurları bulunmaktadır.

Kalenin surlarını Selçuklu Sultanı olan Alâaddin Keykubat zamanında Bedrettin Gevhertaş tarafından 1235 yılında onarılmıştır.

Ayrıca kaleye küçük bir mescit ile yanına saray yaptırılmıştır. Buna ek olarak 1573 yılında ise II Selim’in emri ile kale yeniden onarım görmüştür.

( Bütün bunlara ek olarak Kale, Bizans ve Selçuklular zamanlarında da önemli çarpışmalarda rol almıştır.)


afyon-imaret-cami

İmaret Camii

İmaret camii şehrin merkezinde olan Kurtuluş Caddesinde yer almaktadır. Sadrazam Gedik Ahmet Paşa Tarafından 1472 yılında yaptırılmıştır. Ayrıca yapının mimarı ise Ayaz Ağadır. Bu yüzden Gedik Ahmet Paşa Camisi (İmaret Cami) olarak bilinmektedir. Camii 1795 yılında yeniden Müftüzade Ahmet tarafından restore edilmiştir.


afyon-mevlevi-cami

Mevlevi Camii

Bir sonraki Tarihi yapıtlarımızdan olan Mevlevi camidir. Şehrin merkezinde bulunan Mevlana mahallesinde yer almaktadır.1844 yılında Abdülmecit tarafından camii ve dergah olarak yaptırılmıştır.

Buna ek olarak 1905 yılında ise II Abdülhamit zamanında onarım görmüştür.


afyon-biletara.com

afyonkarahisar-muzesi

Afyonkarahisar Müzesi

Afyon ilinin geçmiş tarihinden günümüze kadar olan sürede toplanmış olan Arkeolojik çalışmalar, antik çağlardan kalan yapıtlar hatta çok daha fazlası Afyonkarahisar müzesinde yer almaktadır.

1933 yılından 1970 yılına kadar Taş Medresede karma müze (Arkeoloji ve Etnoğrafya) olarak hizmet veren kurum, 1971 yılında Konya yolu kavşağında modern bir Arkeoloji Müzesi binasının yapılması ile yeni binaya taşınarak hizmet vermeye başlamıştır. sonuç olarak halen günümüzde de hizmet vermeye devam eden bu yeri görmeden geçmemeniz gerektiğini sizlere öneriyoruz.


afyon-imaret-hamami

İmaret Hamamı

Şehir merkezinde yer alan hamam 1475 yılında Kasım Paşa tarafında mimar İlyas Ağa projesini üstlenmiştir ve ayrıca Osmanlı döneminin önemli eserlerinden birisidir. Yaklaşık 500 yıldır hizmet veren hamam halen günümüzde kullanılmaya devam edilebilmektedir.


afyon-zafer-aniti

Zafer Anıtı

1932 yılında yapımına başlanan Avusturalyalı heykeltraş Heinrick Krippel tarafından yapımına başlanan anıt 25 Mart 1936 yılında açılışı yapılmıştır. 5,15 metre anıt yüksekliği 7,95 metredir. Kaidesi Afyonkarahisar taşı olarak tanımlanan trakitten yapılmış olup, ağırlığı 3 tondur. Sonuç olarak yapılan anıt “Büyük Taarruz “anısına yapılmıştır


afyon-baskomutan-tarihi-milli-parki

Başkomutan Tarihi Milli Parkı

Konum olarak Büyükkalecik kasabasından kasabasından 8 km daha yukarıda, 1874 rakımlı Kocatepe üzerinde bulunmaktadır. 

Anadolu’nun ve Türk Ulusu’nun kurtuluşunu sağlayan Büyük Taarruz’un 26 Ağustos 1922 tarihinde Başkomutan Mustafa Kemal tarafından başlatıldığı, sevk ve idare edildiği yerdir. Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk ve arkadaşları, 25 Ağustos 1922 akşamı Kocatepe’ye gelerek 26 Ağustos sabahı Büyük Taarruz’u burada başlatmışlardır. ayrıca Büyük Taarruz’un ilk safhasını burada tesis edilen karargâhından ve halen mevcut olan siperden bizzat sevk ve idare etmiştir.

Sonuç olarak Milli Mücadele’nin temel taşlarından biri olan Kocatepe’ye, 1953 yılında Milli Savunma Bakanlığı’nca kesme taştan anıt yapılmış ve üzerine çiçek kabartmalı mermer yazıt konulmuştur. (1)


afyon-ishakli-kervansarayi

İshaklı Kervansarayı

Afyon’un en büyük kervansarayıdır. Anadolu Selçuklu Sultanı 2. İzzeddin Keykavus döneminde yapılmıştır. Kervan yolları üzerinde yolcu, tüccar ile misafirlerin, konaklama ve diğer ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla inşa edilen tarihi yapı günümüze kadar dayanabilmiş ve günümüzde de önemli bir yere sahip olmuştur. Hatta halk arasında “İshaklı Kervansarayı” ve “Sahipata Kervansarayı” olarak da biliniyor. Son olarak tadilat zamanı ise 2018 yılında gerçekleşmiştir.


afyon-buyuk-taarruz-karargahı

Büyük Taarruz Karargahı

Mustafa Kemal Paşa, 24 Ağustos 1922 Perşembe günü akşam saatlerinde Şuhut’a ulaşmıştır. Ayrıca Paşalar ve maiyetindekilerin kalacakları evler 23 Ağustos 1922 günü Şuhut’a gelen 1’nci Ordu Komutanı Nurettin Paşa ve Oynağanlızade Osman Ağa tarafından belirlenerek en iyi şekilde hazırlanmıştır. ” Mustafa Kemal Paşa’nın kaldığı Yalı Mahallesi Eğri Sokak’la Çeşme Sokağı’nın birleştiği yerdeki Hacı Veli Konağı (Büyük Taarruz Karargahı) aynı zamanda geçici karargah olarak kullanılmıştır. Konakta Atatürk’le beraber Başyaver Salih Bozok, İkinci Yaver Muzaffer Kılıç, Refakat Subayı Yüzbaşı Mahmut Soydan, ve Emir Çavuşu Ali Metin kalmıştır. (1.2)


afyon-cay-kervansarayi

Çay Kervansarayı

Çay Kervansarayı Selçuklu döneminden kalma bir diğer yapılardandır. Avlulu ve kapalı kervansaray türlerindendir. 1278 tarihinde Mimar Mehmet oğlu Oğul Bey’e yaptırılmıştır. Ayrıca girişinde mimarın simgesi olan pars arması kapı üstüne işlenmiştir. Kare planı ile Anadolu Selçuklu Dönemi mimarisinin en güzel örneğidir.


Türkiye’nin Her Yerinden Afyon Otobüs Bileti İçin

www.biletara.com

Visited 14 times, 2 visit(s) today

Last modified: 25 Haziran 2021

Close